За круглим столом в Чернівцях громадські активісти займалися реституцією (ВІДЕО)

За круглим столом в Чернівцях громадські активісти займалися реституцією (ВІДЕО)Способами врегулювання даного питання на законодавчому рівні цікавились представники Всеукраїнського об\’єднання \”Голос\”.

Як повідомив голова ВО \”Голос\” Віталій Черненкін, подібні круглі столи вже були проведені у Львові, Івано-Франківську та Тернополі, також планується порганізувати аналогічні заходи на центральній Україні та на Сході. Метою проведення цих столів є дізнатися думку громадськості та фахівців з приводу актуальності проблеми реституції та шляхів її вирішення.
– Питання щодо реституції піднімалося в Україні ще з часів отримання незалежності, проте щоразу відкладалося. Натомість в інших країнах пострадянського простору його вже врегулювали на законодавчому рівні і дуже давно, – зазначив пан Черненкін.

Присутній за круглим столом кандидат економічних наук Богдан Сторощук підійшов до питання з економічного боку, зауваживши, що це питання скоріше політичне.

– Україні треба визначитись з точкою відліку і прицняти політичну декларацію, врахувавши усіх суб\’єктів правовласності, – додав він. – Якщо людина хваріє якоюсь загальною хворобою, не можна лікувати один лише палець.

Чернівецький політолог Омелян Тарнавський натомість взяв під сумнів актуальність даної проблеми та виступив за прийняття саме відповідного закону:
– Адже декларація лише заявляє про щось, не встановлюючи ніяких обов\’язків.

Фахівці передбачають, що якщо вчасно не спрацювати \”на випередження\” то це питання завжди залишатиметься об\’єктом політичних спекуляцій наших країн-сусідів, а також може досить сильно загостритись вже в 2016 році. Певні польські політичні сили вже виступили з наміром заявити про свої майнові права на об\’єкти, які перебувають на території Україні, хоча на офіційному рівні ніяких заяв від наших сусідів ще не поступало.

Загалом наразі проблема реституції виглядає доволі розмито і непевно. Фактично, поки що в цьому немає ніякої загрози. Проте прогалини стосовно даного питання в українському законодавстві все ж існують і їх непогано було б вирішити, допоки \”не припекло\” – ось підсумкова думка учасників круглого столу у Чернівцях.

Довідка:
Реститу́ція (лат. restitutio — відновлення) — поновлення порушених майнових прав, приведення їх до стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди, тобто повернення або відновлення матеріальних цінностей у натурі — тих же самих, або подібних, або речей такої самої вартості. Якщо їх неможливо повернути у натурі, то відшкодовується їх вартість у грошах. У міжнародному праві реституцією є повернення за мирним договором майна, неправомірно вилученого під час війни однією державою з території іншої держави.

Надія Руснак

peredplata