З 7 по 11 грудня у Чернівцях триває Всеукраїнський тиждень права

З 7 по 11 грудня у Чернівцях триває Всеукраїнський тиждень праваТиждень присвячено Міжнародному дню прав людини, який відзначається 10 грудня

10 грудня в Україні й в усьому світі відзначається Міжнародний день прав людини. В цей день у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей. З 07 по 11 грудня у місті Чернівцях триває Всеукраїнський тиждень права, присвячений цій даті.
25 серпня 2015 року Указом Президента України затверджено Національну стратегію у сфері прав людини – базовий документ, який визначає основні напрямки захисту прав людини державою.
На базі стратегії найближчим часом має бути розроблений детальний план дій, який визначить конкретні цілі, терміни та виконавців у сфері захисту і кращого забезпечення прав людини.
Стратегія відображає найгостріші виклики, перед якими наразі постала країна. Одним з них є озброєна агресія Росії проти України і окупація частини території нашої країни.
На цих територіях мають місце масові порушення прав людини. Як наслідок, ми маємо велику кількість внутрішньо перемішених громадян. Україна намагається зробити все можливе для того, щоб забезпечити права людини на цих територіях.
В Україні впродовж тривалого часу не приймалося жодного комплексного стратегічного інструменту у сфері прав людини.
Останній всеохоплюючий документ під назвою «Засади державної політики України у галузі прав людини» був затверджений постановою Верховної Ради ще в червні 1999 року. Лише після Революції Гідності почалася розробка стратегії. Це була лише перша фазоа яка визначила принципи захисту прав громадян. Далі на її базі буде розроблено конкретний план дій.
На підготовку проекту плану, згідно з указом Президента, Кабінету Міністрів відведено 3 місяці, що є дуже стислим терміном. У більшості країн цей процес займав рік і більше.
Підготовка Національного плану не можлива без активного, дієвого і конструктивного залучення громадянського суспільства і неурядових організацій.
Існує 3 причини для позитивної оцінки прийняття Національної стратегії. Перша з них – процес був всеохоплюючий і в ньому брало участь широке коло експертів. Друге – стратегія дуже прогресивна і відкрита, тому працюватиме на користь українського суспільства.
Ця стратегія працює на рівні всієї країни. Водночас вона покриває низку важливих проблем: захист прав внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО, мешканців Луганської та Донецької областей, жертв побутового насилля та багато інших. Фактично всі проблемні питання України покриваються цією стратегією.
Третя причина позитивної оцінки прийняття документа полягає в тому, що затверджений документ не стане лише «папірцем», він спрямований на конкретні заходи, які будуть втілені в Плані дій.
ООН, ПРООН та Комісаріат з прав біженців ООН й надалі надаватиме всю необхідну допомогу Україні в цьому напрямку.
За словами спеціального представника в Україні Генерального секретаря Ради Європи Крістоса Джакомопулоса, прийняття стратегії є важливою подією для кожної країни. Тепер кожен громадянин України і кожна людина, яка живе на території країни, має відчувати, що всі її права дотримані, а міжнародні зобов’язання виконуються без застережень.
Ця стратегія пропонує спосіб модернізувати країну з погляду її демократичного розвитку, врахувавши всі виклики, що постають перед країною. Це стосується як старих проблем, так і нових, які породили нинішні зовнішньополітичні обставини.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія КАЗИМИР

peredplata