В обласній раді створили «ширку»

В обласній раді створили «ширку»Колись Юлія Тимошенко домовилася з Віктором Януковичем створити коаліцію з регіоналів і БЮТу, у народі названу «ширкою». Але Янукович не був би зеком, якби не «кинув лоха». Він обманув БЮТ, «ширку» не створили», а Юлю згодом посадили до тюрми.

Спливли роки. Юля своє відсиділа, Янукович втік, Ющенко зник з великої політики, а ідея «ширки» залишилася. Зараз вона активно втілена у Чернівецькій обласній раді. Там навколо посад об`єдналися: ВО «Батьківщина, ВО «Свобода», РПУ Олега Ляшка з регіоналами, корі входять тепер у «Наш край» і «Опозиційний блок». Це новітня ширка. Ідеологами її стали Іван Мунтян, Віталій Мельничук та Володимир Куліш – з одного боку, і Михайло Гайничеру та Дмитро-Думітру Павел – з іншого. Поки що ширка живе і процвітає. Завдяки їй вдалося вибрати керівництво облради та голів постійних комісій. Але ширка уже розвалила фракцію БПП «Солідарність», зробила тріщину у фракціях «Народний контроль» та «Самопоміч».

Далі буде гірше. «Ширка» у такому вигляді діяти не зможе. Першою проблемою її стало те, що в глуху опозицію пішла фракція аграріїв (7 депутатів) та виник розкол у БПП «Солідарність». Там створена депутатська група «Народний фронт», яка складається з 6 депутатів.

Згодом до цих депутатів змушені будуть приєднатися ВО «Свобода», РПУ Олега Ляшка, «Народний контроль», «Самопоміч» і УКРОП.
«Ширка» залишиться з ВО «Батьківщина» (12 депутатів), «Наш край» (4 депутати), «Опозиційний блок» (4 депутати) та ренегати з БПП «Солідарність» (9 депутатів). Всього їх буде 29. А для прийняття рішень потрібно як мінімум 33 депутати. Таким чином «ширка» піде в опозицію.

І чим швидше так станеться, тим краще буде для Буковини. Бо не може ВО «Свобода» голосувати так, як «Опозиційний блок». І не мають права провладні партії «Солідарність» і «Народний фронт» виступати проти влади.

Перший цвях у домовину «ширки» забив колишній голова облради Михайло Гайничеру. Він прославився тим, що до останніх днів як агресивний регіонал захищав Януковича-Папієва та їхню злочину партію. А потім різними способами вріс у владу Порошенка-Яценюка. І тепер їх також продає, як раніше регіоналів.

Отож в останні дні при владі Гайничеру призначив на посаду керівника департаменту комунального майна області відомого тушку з ВО «Батьківщина» Валентина Маніліча, якого з ганьбою з партії виганяв сам Іван Мунтян. Тож Маніліч працює чи шкодить саме під його керівництвом і свободівця Віталія Мельничука. Якщо «Свобода» й надалі дозволить займати посади тушкам і регіоналам, то вона така, як і вони. Якщо ні, то Маніліч змушений буде покинути стіни Чернівецької облради.

І другий цвях у домовину забив той же таки донедавна агресивний регіонал Михайло Гайничеру. Він добився, аби постійну депутатську комісію з питань охорони здоров`я і соціального захисту воїнів АТО і їхніх сімей очолив член його прорегіональної фракції, земляк з Волоки та родич Аурел Рожка. Через це в області збунтували воїни АТО. Вони миттєво відреагували на призначення прорегіонального кадра на комісію, яка опікуватиметься їхніми долями. Вже на другий день бійці висунули вимогу голові Чернівецької обласної ради Івану Мунтяну, аби він негайно усунув Рожка з керівництва соціальними питаннями бійців.

Тріщини у «ширці» розширюються. Залатати їх Мунтянові не вдається. Бо саме «ширка» у такому вигляді є неприродною навіть у «візантійській* політиці» місцевого розливу.

Петро Кобевко

Р.S. А все почалося з розколу всередині фракції БПП «Солідарність». Аби помститися фронтовикам, депутати від БПП Іван Рибак, Богдан Онуфрик, міністр Стець та перший заступник губернатора області Володимир Куліш організували підпільний супротив обранню на голову облради фронтовика Олександра Фищука. І тоді створилася «ширка».
Вона зараз очима вилазить всім буковинцям, політикам, керівникам, депутатам.
Недолугі дії місцевих політиків на території Чернівецької області уже призвели до розвалу влади, недовіри до неї широких верств населення і зародження всередині партійних та громадських організацій несприйняття діяльності президента, уряду, парламенту.
Якщо цим діям не буде дана оцінка негайно, не будуть виправлені допущені помилки, на Буковині можуть початися незворотні, небезпечні процеси.
Будьмо уважні!
*«Візантійщина» – це політика, заснована на брехні. Це все одно, що лукавство, зрадництво, лицемірство.

peredplata