Що таке «обов`язковий платіж»? Чи потрібно щомісячно платити всю вказану суму?

Що таке «обов`язковий платіж»? Чи потрібно щомісячно платити всю вказану суму?Саме з настанням опалювального періоду українці врешті побачили, як багато тепер доводиться платити за житлово-комунальні послуги. І задля того, аби хоч трохи зменшити непомірні витрати, взялися встановлювати нові твердопаливні котли, замінювати вікна, утеплювати фасади помешкань тощо. Багато хто звертається за субсидіями, отримати які зараз стало значно легше. Однак і за спрощеної системи оформлення цієї соцдопомоги кількість запитань, які надходять від людей, не зменшується.

Що таке «обов`язковий платіж»? Чи потрібно щомісячно платити всю вказану суму?

Обов`язковий розмір платежу розраховується в кожному випадку індивідуально і залежить тільки від доходів сім`ї. При цьому враховуються реальні доходи з вирахуванням податків. Алгоритм розрахунку такого обов`язкового платежу наступний:

1) визначається середньомісячний дохід – розмір доходу сім`ї за попередні 6 місяців ділиться на 6;
2) визначається дохід на одну людину – середньомісячний дохід ділиться на кількість членів сім`ї ;
3) визначається співвідношення доходу сім`ї до розміру прожиткового мінімуму (1176 грн.) – дохід на одну людину ділиться на 1176 грн.;
4) отриманий результат ділиться на 2 (базовий коефіцієнт доходу) і множиться на 15% (базова норма плати за ЖКП). Отриманий таким чином результат становить відсоток обов`язкової плати за ЖКП;
5) визначається розмір обов`язкового платежу сім`ї – відсоток обов`язкової плати за ЖКП множиться на середньомісячний сукупний дохід сім`ї. На прикладі це виглядає так.

Припустимо, що середньомісячний сукупний дохід сім`ї з трьох осіб, у якій є неповнолітня дитина, становить 4718 грн. (місячна заробітна плата дорослих членів сім`ї – 3500 грн + 1218 грн). Для такої сім`ї обов`язковий розмір платежу становитиме (за вищевказаним алгоритмом):

1) середньомісячний сукупний дохід – 4718 грн.: 4718 грн. х 6 міс./ 6 міс. = 718 грн.
2) дохід на одну людину – 1572,66 грн.: 4718 грн. /3 осіб = 1572,66 грн;
3) відсоток обов`язкового платежу – 10,03%: 572,66 грн./1176 грн. /2 х 15% = 10,03%
4) розмір обов`язкового платежу – 473,21 грн.: 4718 грн. х 10,03% = 473,21 грн.

Таким чином, 473,21 грн. – це та сума, яку родина повинна сплатити за комунальні послуги. Якщо вартість комунальної платіжки перевищує цю суму, то решту заплатить держава. Але держава повністю покриє субсидією тільки сім`ї, в яких не перевищуються соціальні норми споживання ЖК-послуг. Все, що перевищує ці норми, оплачується споживачем самостійно. На ці витрати субсидія нарахована не буде.

Як пояснює головний спеціаліст департаменту соцзахисту населення ОДА Олена Максимчук, пунктом 15 « Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій…» передбачено, що громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату ЖК-послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати свою обов’язкову частку витрат на їх оплату. Коли вартість фактично використаної послуги менша ніж обов’язкова частка витрат на оплату цієї послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума субсидії, яку підрозділами з питань соцзахисту населення було переказано на рахунки виконавців (виробників) ЖК-послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, зараховується виконавцем (виробником) як оплата послуг, у тому числі й обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Субсидія на відшкодування витрат за ЖК-послуги надається шляхом перерахування коштів на рахунок підприємств, що надають комунальні послуги громадянам. Тобто, з моменту відшкодування державою підприємствам-надавачам житлово-комунальних послуг цих коштів, вони вважаються власністю одержувачів субсидій. Тож у випадках наявних переплат на особових рахунках споживачів-одержувачів субсидій жодних підстав сплачувати обов’язкову частку платежу чи припиняти раніше призначену їм субсидію немає.

Юристи, які вивчили нормативно-правові акти про нові субсидії, кажуть, що є підводні камені, які в майбутньому можуть зіграти проти вас. А працівники соцзабезів скаржаться, що, незважаючи на нібито цілковиту прозорість процедури нарахування субсидії, і на сьогоднішній день залишається багато питань та незрозумілостей. Але кожен вирішує сам: подавати йому заяву на субсидію чи платити за квитанціями сповна, думаючи, де й на чому зекономити…
Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata