Більшість внутрішньо переміщених осіб хочуть назавжди залишитися на Буковині

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції за участі заступника директора Департаменту соцзахисту населення ОДА Юрія Півня, радника Міністра соцполітики України Олега Козловського, голови ГО «Волонтерський рух Буковини» Катерини Пономарьової та координатора ГО «Коногонка» Олени Кононихіної.

Наразі, за словами заступника керівника департаменту соцзахисту населення, у області кількість переселенців сягнула 2800осіб. Всі вони мають певну підтримку з державного бюджету, що допомагає краще інтегруватися у нових умовах. Тим, хто опинився у особливо скрутному становищі чи у кого трапилася непередбачувана подія у родині, розпорядженням голови облдержадміністрації виділяється сума коштів, що сягає 5-и мінімальних зарплат (на сьогодні мінімальна зарплата становить 1330 гривень).
Велику роботу з внутрішньо переміщеними родинами продовжують проводити волонтери. Катерина Пономарьова каже, що минулий рік став, порівняно з 2014-тим, трохи легшим (не було масової евакуації та не приїжджали повні автобуси переселенців з окупованої території, яких потрібно було негайно розселяти), але у 2015-му особливо загострилися злободенні проблеми – насамперед це відсутність житла. З переселенцями постійно працює дипломований юрист та психолог. Четверта частина ВПО, котрі попервах приїхали на Буковину, вирішили переїхали до інших областей: або там знайшли роботу за власним фахом, або житло тощо. І чиновники, і волонтери передбачають, що наш край можуть покинути ще 5% прибулих з окупованих територій України. 60% людей вибрали Буковину свідомо і готові залишитися тут назавжди.
Для внутрішньо переміщених осіб за спеціальною програмою працює радник Мінсоцполітики України з цих питань в Чернівецькій області Олег Валерійович Козловський. Звертатися: (050)4265357 або o.kozlovskyi@krymsos.com

З вересня місяця, відколи працює програма, до радника звернулося 217 осіб. Найбільше звернень – з Чернівців, оскільки саме в обласному центрі найбільше внутрішньо переміщених осіб.
Існує також єдина лінія звернень для ВСІХ регіонів України:
+38 (044) 3643734
+38 (095) 3777017
+38 (068) 9851800
+38 (093) 1647885
Або на сайтах: Мінсоцполітики – mlsp.gov.ua
Та КримSOS – krimsos.com

peredplata