18% маленьких буковинців мають підвищений артеріальний тиск

18% маленьких буковинців мають підвищений артеріальний тискНайбільше гіпертоніків – серед чернівецьких школярів.

Медичне дослідження провели, як пише \”АСС\”, науковці з БДМУ. Вони обстежили 800 школярів віком від 7 до 18 років, вибравши дітей з сільської школи, школи райцентру, а також кількох чернівецьких навчальних закладів.

– Ми виявили, що 13% обстежених дітей мають ожиріння, а понад 18% – підвищений артеріальний тиск, – розповідає Юрій Нечитайло, доктор медичних наук, професор, завідуючий кафедрою педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ. – Зокрема, у семикласниці з сільської школи виявили тиск 140 на 200 мм рт.ст. При чому сама дівчинка цього не відчувала, батьки також не знали. Звісно, більше дітей з гіпертонією серед тих, хто має ожиріння. Також страждають від підвищеного тиску ті, хто мають патологію нирок. Окрім того, в результаті дослідження з`ясувалося, що в кожного десятого школяра є аритмія.

Найбільше дітей-гіпертоніків серед чернівецьких школярів, найменше – серед жителів райцентру. Медики це пов`язують зі способом життя. Зокрема, у селах недостатньо спортивних майданчиків, спортивних гуртків, тому в дітей обмежена рухливість. Серед сільських учнів високий тиск – не дивина. Практично не страждають від гіпертонії діти з районних центрів – тут і майданчики є, і пришкільні стадіони, і гуртки різноманітні. А от чернівецькі школярі цікавляться лише телевізором, комп`ютером та планшетом. Мала рухливість спричинює ожиріння, а звідси – і гіпертонію.

До речі, до подібних висновків дійшли і вчені закордоном. Нещодавні дослідження науковців з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго показали, що до гіпертонії призводить не лише ожиріння, а й довготривале сидіння за телевізором чи екраном комп\’ютера. За словами фахівців, якщо дитина проводить перед телевізором 2-4 години в день, то вірогідність розвитку у нього гіпертонії підвищується в 2,5 разу в порівнянні з тими, хто присвячує прогляданню ТБ-програм менше двох годин. Якщо ж дитина сидить перед телевізором більше 4 годин, то даний показник зростає до відмітки 3,3 разів.

peredplata