Тимчасова допомога одиноким матерям виплачуватиметься за новими правилами

Уряд удосконалив порядок призначення допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України ухвалив 25 грудня.

Документ прийнято з метою приведення у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України порядків призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, та забезпечення своєчасної виплати одержувачам. Зазначений закон, схвалений Верховною Радою України 24 грудня 2015 року, набуває чинності з 1 січня 2016 року.
Зокрема, передбачається змінити умови надання наступних видів соціальної допомоги:
– тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів надаватиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина та виплачуватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, тобто максимальний розмір допомоги на дітей до 6 років з 1 січня 2016 року становитиме 583,50 гривень, з 1 травня – 614 гривень, з 1 грудня -656,50 гривень; дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня – 727,50 гривень, з 1 травня – 765,50 гривня, з 1 грудня -818,50 гривень.
– допомога на дітей одиноким матерям – у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, тобто максимальний розмір допомоги на дітей до 6 років з 1 січня 2016 року становитиме 1 167 гривень, з 1 травня – 1 228 гривень, з 1 грудня -1 313 гривень; дітей віком від 6 до 18 років з 1 січня – 1 455 гривень, з 1 травня – 1 531 гривня, з 1 грудня -1 637 гривень.
Протягом січня місяця 2016 року планується ввести в дію постанови Кабінету Міністрів України які регулюватимуть нові механізми призначення зазначених державних допомог та посилять адресність надання такої підтримки в кожному конкретному випадку. Після введення в дію даних нормативних актів одержувачі цих допомог повинні звернутись до органів соціального захисту населення для призначення допомоги згідно вищезазначених нововведень протягом січня – березня 2016 року. При цьому зазначені допомоги будуть призначатись з 1 січня 2016 року незалежно від дати звернення, але не пізніше звернення до 1 квітня 2016 року.
Одночасно варто зазначити, що до прийняття нормативно-правових актів державні допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги (взамін аліментів) з 1 січня 2016 року виплачуватись не будуть.
Для отримання детальнішої інформації слід звертатись до органів соціального захисту населення.
Крім того, постановою передбачається налагодження обміну інформацією між структурними підрозділами соціального захисту населення та підрозділами ДФС, Пенсійним фондом тощо при призначенні допомог, які надаються із врахуванням доходу сім’ї.
Прийняття запропонованих змін дозволить покращити соціальний захист дітей, які виховуються одинокими матерями та у яких один з батьків ухиляється від сплати аліментів.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції Людмила ПИЛИПІВ

peredplata