На Буковині 9-річну дівчинку до смерті загриз пес

На Буковині 9-річну дівчинку до смерті загриз пес

9-річна школярка з села Суховерхів, що на Кіцманщині, померла в лікарні від укусів, завданих собакою породи \”Ротвейлер\”.
25 грудня 2011 року о 14 годині 50 хвилин на спецлінію «102» чергової частини штабу УМВС України в Чернівецькій області надійшло повідомлення від 45-річної жительки с.Суховерхів Кіцманського району про те, що в с. Суховерхів собака напала на малолітню дівчинку і завдала їй тілесних ушкоджень, після чого дитину госпіталізували в районну лікарню.

Під час перевірки по даному факту встановлено, що о 15 годині 20 хвилин в реанімаційне відділення Кіцманської центральної районної лікарні з села Суховерхів із діагнозом багаточисельні рани з укусами м’яких частин тіла та голови доставлено 9-річну дівчинку, ученицю 4-го класу Суховерхівського загально-навчального закладу.

Перебуваючи в лікарні, незважаючи на надану медичну допомогу, через годину після госпіталізації, дівчинка від отриманих тілесних ушкоджень померла. Виїздом слідчо-оперативної групи Кіцманського РВ УМВС на місце події було встановлено, що цього дня, біля 14 години малолітня гралась на вулиці зі своєю однокласницею 10-річною подружкою. Під час гри подружка пішла до себе додому, а дівчинка залишилась на вулиці.

За пів години 9-річна дівчина зайшла на подвір’я до однокласниці, відчинила двері та увійшла до їх будинку, щоб покликати подружку продовжувати гру.

У цей час у будинку без нагляду будь-кого з дорослих осіб, знаходилась собака породи «Ротвейлер». Увійшовши до будинку, гостя почала гукати на подругу, але на це відреагувала собака накинувшись на неї та почавши завдавати їй укуси. Подруга намагалась в цей час собаку відтягнути. Почувши крики дітей на допомогу прибігла сусідка, якій вдалося відігнати собаку, зачинивши її в кімнаті. При цьому сусідка також постраждала від укусів собаки. З кусаною раною лівої руки жінка була доставлена в центральну районну лікарню.

Згодом, на місце події прибув власник собаки, господар будинку, який і відвіз потерпілих на власному автотранспорті в районну лікарню для надання необхідної медичної допомоги. Зі слів власника та опитуванням працівників ветмедицини було встановлено, що в червні цього року тварина була щеплена від сказу, однак на неї відсутній ветеринарний паспорт.

Працівниками Кіцманської районної державної лікарні ветеринарної медицини собаку було ізольовано, де на даний час вона знаходиться під їх наглядом для виключення сказу. Правоохоронцями по даному факту проводиться перевірка, повідомляє сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

Як пише \”Молодий буковинець\”, дівчину звали Яна. Відтягнути собаку від Яни намагалися родичі дівчинки та сусіди.

– Яночка гралася у наших сусідів вдома із їхньою дівчинкою Танею. Вдома крім дітей та собаки нікого не було: сусіди поїхали до Кіцманя, – розповідає 73-річна бабуся померлої дівчинки Стефанія ПАВЛЮК. – Таня прибігла до нас і сказала: «Біжіть боронити, бо Яну пес догризає». Туди побіг дід, але вже нічим не зміг допомогти. Дитина лежала на підлозі у крові. Сказала: «Я вже не можу». Все тіло онучки було погризене: голова, живіт, спина.

Жінка розповідає, що коли дівчинку поклали в авто, собака знову накинувся на неї.

– Приїхав господар собаки і поклав Яночку в машину, – каже Стефанія Павлюк. – Але хвіртку та двері авто не зачинив. До машини підбіг пес і почав тягнути її з авто. Я теж намагалась відігнати собаку, але пес на мене накинувся і погриз ліву руку.

– Коли я прибіг до сусідів рятувати Яну, пес стрибнув мені на груди, – розповідає дідусь покійної дівчинки Григорій МЕЛЬНИЧУК. – Потім він далі накинувся на дитину, почав кусати її за живіт. Яна верещала. Тоді я покликав сусіда та його зятя, щоб допомогли мені захистити малу.

– До мене прибігла сусідка і сказала, щоб Янку пес кусає, – каже 17-річна сусідка Мар’яна ФИСЮК. – Я навіть не встигла взутися, побігла босоніж. Підбігаючи до хати почула, що Яна стогнала від болю. Але не дуже голосно, певно вже сил не було. Я взяла віник і била ним собаку. Але пес не реагував на це. Я була шокована тим, що побачила: Янка лежала на підлозі у крові.

Тіло дівчинки зараз знаходиться у Чернівцях на експертизі. Собаку забрали перевірити на сказ. Поспілкуватись з господарями собаки кореспонденту «МБ» не вдалося. За словами мешканців Суховерхова, вони поїхали до Кіцманя. Стефанія Павлюк розповіла, що після цієї трагедії вона бачилась із сусідкою – власницею собаки.

– Мама Тані (дівчинки, з якою гралась покійна, – авт..) приходила вчора, – каже жінка. -Сказала: «Порадьте, що мені робити, щоби чоловік не сидів у в’язниці? Бо тепер я залишусь сама з дитиною». А я їй відповідаю: «А що нам робити? Ви вбили дитину!». Скільки разів ми казали цим сусідам, щоби вони прив’язали собаку чи закрили її!

– Сусід лиш сміявся, коли ми казали, щоб закрив пса, – каже Григорій Мельничук. – Він спеціально дражнив собаку, щоби той стрибав на людей. Приблизно місяць тому цей же пес покусав ще одного чоловіка.

– Той пес завжди кидався на людей, кусав їх, – каже тітка покійної дівчинки Наталія МЕЛЬНИЧУК. – Неодноразово мій син, повертаючись зі школи, не міг пройти повз того пса.

Померла дівчинка проживала з мамою та двома братиками, які на кілька років старші від неї. Батьки покійної розлучилися. Як розповіли в Суховерхівській сільраді, сім’я дівчинки – малозабезпечена, тому в селі вже почали збирати кошти на похорон Яни.

– Від цієї звістки все село шоковане, – каже секретар сільської ради Ярослава РАКОВІЦА. – Я не знаю, хто винен у цій трагедії. Власники собаки надаватимуть матеріальну допомогу родичам дівчинки. Також мені відомо, що вчителі та учні школи теж збирають гроші. Я бачилась сьогодні з мамою Яни. Вона у важкому психологічному стані. Казала, що лікарі надали їй допомогу. Нині сільрада теж вирішує питання щодо надання коштів родичам покійної. Сім’я не є дуже забезпеченою. Мама покійної дівчинки постійно була на роботі.

Як повідомив «МБ» прокурор Кіцманського району Михайло ІВОНЧА, наразі міліція здійснює дослідчу перевірку.

Василь ЗАЛЯВСЬКИЙ, головний лікар Кіцманської ЦРЛ

– Виклик у лікарню був о 14.50, і вже о 15.05 дівчинка була у лікарні. Вона перебувала майже у стані клінічної смерті. У неї виявили зламані верхні та нижні щелепи, у кількох місцях покусана голова, обличчя, шия. Дихальні шляхи залиті кров’ю. Від усього цього – больовий шок. Протягом півгодини дівчинці надавали допомогу в реанімації, та марно. Зараз триває судово-медична експертиза тіла.

Бабуся, яка кинулася захищати онучку від собаки, також постраждала. У неї – множинні рвані рани на руках. Зараз бабусю вже відпустили додому, обробивши рани. Також йде мова про те, щоб їй зробити щеплення від сказу. Собаку ж утримують у районній ветеринарній службі – перевіряють на сказ.

peredplata