Того року місцеві громади Буковини отримали 7,8 млн. грн. майнових податків

Такі надходження до регіональної казни забезпечили платники транспортного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у 2015 році – розповідають у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Відтак, платники транспортного податку сплатили до казни понад 3,2 млн. грн. За об’єкти житлової нерухомості буковинці заплатили більше 4,6 млн. грн.

Слід зауважити, відповідно до Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни в оподаткуванні податком на майно.

Гранична ставка податку, що встановлюється місцевими органами влади, зросла на 1 % – до 3 % від розміру мінімальної заробітної плати. «Пільгові метри» не змінилися – 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для житлових будинків. Крім того, з 2016 року за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м. (для квартири) та/або 500 кв. м. (для будинку), сума податку, обчислена за загальними правилами, збільшується на 25000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Кардинально змінився об’єкт оподаткування транспортним податком. Раніше до нього належали легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мали об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см, то тепер – легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати (або 1 033 500 грн. станом на 1 січня 2016 р.)

peredplata