Замість пар – усі на мітинг: студенти БДФЕУ протестують проти реорганізації їхнього вишу

Минулий тиждень закінчився гучною сенсаційною новиною: розпорядженням Кабміну про реорганізацію одного із Чернівецьких вишів. В розпорядженні йдеться про те, що Буковинський державний фінансовий університет буде реорганізовано шляхом приєднання його до ЧНУ.

Замість пар – усі на мітинг: студенти БДФЕУ протестують проти реорганізації їхнього вишу

З якого переляку Кабмін прийняв подібне розпорядження – не знає ніхто. Ректори обох університетів розводять руками.
– Я був у відрядженні в Києві, якраз у приймальні Міністерства освіти, коли було опубліковане розпорядження Кабміну. І мені ніхто нічого не сказав, – каже ректор БДФЕУ Володимир Прядко, називаючи реорганізацію свого вишу «корупцією» і «рейдерським захватом». Ректор ЧНУ теж висловлює розгубленість та здивування: «Раніше були якісь розмови, але я ні про що ні в кого не просив» – апелював до свого опонента Прядка Степан Мельничук в ефірі одного із чернівецьких телеканалів. Здивовані також місцеві можновладці та чиновники. В Чернівецькій обласній адміністрації заявляють, що тамтешній Департамент освіти не може нічого зробити, адже виші підпорядковуються безпосередньо Міністерству.
– Наразі ОДА вступає в переговори з Міністерством. В першу чергу я хочу почути їхню реакцію, – коментує ситуацію голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.

Але поки усі відмовчуються і чекають роз’яснень від Міністерства освіти, БДФЕУ активно протестує проти можливого приєднання.

– Де це таке бачено, щоб університет приєднували до факультету? – обурюється ректор БДФЕУ Володимир Васильович Прядко, – Нам може резиденція теж подобається, але ми не вимагаємо її нам віддати!

Заради цього сьогодні студентів зірвали з пар на організований мітинг. Колона вихованців БДФЕУ пройшлася від корпусу на Штерна до Будинку з левами, а звідти – до Ратуші, із плакатами «Поверніть мене Прядку» та «БДФЕУ – живи!» . «Незалежна Україна – незалежний універ» – вигукували вони. Така відданість рідній альма-матер достойна поваги. І може позмагатися лише із відданістю рідній країні. Яку, пам’ятається, в часи Майдану, студенти БДФЕУ висловлювали не так гучно: з пар їх тоді відпускали не так охоче, протестувальну ходу адміністрація вузу осуджувала, рекомендуючи обмежуватися мітингами на Центральній площі, а пропускати пари офіційно дозволили з 2 грудня, причім їх все одно доводилося відробляти в години консультацій.

Проте на місцевому рівні реальної сили змінити рішення КМУ не має ніхто, наскільки гучно студенти б не кричали – «наяву» і в соцмережах. Тому питання реорганізації поки що залишається відкритим. До слова, практика реорганізації вишів і об’єднання їх з іншими – не новинка для українських закладів освіти. Такі «розмови» ведуться дійсно доволі давно – а ще в грудні минулого року Міністр освіти України Сергій Квіт офіційно анонсував зменшення кількості вузів. І наразі страшне слово «реорганізація» вже торкнулося низки закладів освіти: зокрема, нещодавно таким чином об’єднали два київських виші: КДІДПМ ім. М.Бойчука приєднали до Університету ім. Б.Грінченка.

peredplata