На Путильщині – і успіхи, і проблеми

На Путильщині – і успіхи, і проблемиТакі висновки можна зробити після робочої поїздки голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука до цього району, яка відбулася вчора, 4-го лютого.

Перша і вагома зупинка керівника виконавчої влади краю – село Розтоки. Голова оглянув стан двох недобудованих мостів через Черемош. Головним є факт, що обидва об’єкти знаходяться на автодорозі державного значення Р-42 , а дорога є єдиним сполученням району з обласним центром Чернівці та іншими районами. У 2008 році, коли внаслідок стихійного лиха 1км дороги був зруйнований, було вирішено будувати 2 мости з переходом на сусідню, Івано-Франківську область. Тоді ж розпочалося будівництво цих мостів та дороги між ними.За кошторисом, вартість будівництва становила майже 150 млн. грн. За 2008-2009 роки було профінансовано 85 млн. грн. – змонтовано опори майбутніх мостів та укріплено береги річки. Більше фінансування не було і роботи не проводилися.

Через Черемош було встановлено тимчасовий міст, але він, за словами фахівців, вже «вичерпав свій ресурс» і наразі рух по ньому транспорту вагою більше 5 тонн заборонено. У районі нарікають на те, що Служба автомобільних доріг області не вживає заходів стосовно добудови мостів, а ініціює перекриття єдиної дороги автомобільного сполучення району, пропонуючи об’їзд за маршрутом Вижниця – Кути – Косів – Криворівня -Усть-Путила, а це на 30км довше, ніж проїзд тепер вже майже аварійними мостами.

Наступна зустріч Олександра Фищука була не запланованою – по дорозі на Усть Путилу службове авто зупинили мешканці Мареничів. Люди, почувши про робочу поїздку голови, зібралися біля приміщення сільської ради – близько двохсот чоловік. Вони просили допомоги у питанні децентралізації (об’єднання громад). З’ясувалося, що мешканців цього села абсолютно без їхньої на те згоди приєднали до Усть- Путили. До всього, за словами небайдужих, були підроблені документи, що засвідчили згоду на об’єднання з сусідньою Усть-Путилою. Всі вони проти саме такої процедури децентралізації, так як розуміють, що сам процес спрямований на полегшення життя громад, а не на виникнення додаткових проблем. Характерно, що сільський голова не був присутній на зустрічі. Односельчани негативно висловлювалися на його адресу. Складалося враження, що ніякої роз’яснювальної роботи щодо питань об’єднання громад у Мареничах не відбувалося. Шкода, адже Путильський район наразі має двох депутатів і в обласній раді… Голова ОДА уважно вислухав горян та обіцяв посильне сприяння у вирішенні наболілого питання.

Наступним став огляд будівництва нової Усть-Путильської загальноосвітньої школи, оскільки стара розміщена у пристосованих корпусах і давно вже не відповідає нормативним документам. Воно розпочалося у 2012 році, школа запланована на 240 учнівських місць. За рахунок коштів регіонального розвитку у 2012 році профінансовано 4000,0 тис. грн., за які залито фундамент. Після цього фінансування припинилося і було призупинене до 2015 року. Наразі кошти у сумі 5142 тис, грн. профінансовано за рахунок субвенції з державного бюджету і за ці кошти розпочато будівництво стін. За належного фінансування будівництво завершиться цьогоріч. Невеликою, а все ж проблемою наразі є й перенесення ЛЕП, що проходять через будівельний майданчик.

У с. Сергії голова обладміністрації відкривав сільський Будинок культури. Відрадно, що громада села перетворила офіційні входини у дуже гарне свято. Навіть організували пишний святковий концерт. Багато горян отримали нагороди. Є сподівання, що й надалі ця ошатна, сучасна будівля буде осередком культурного розвитку славних нащадків Лук’яна Кобилиці.

У Сергіях «незапланованого» слова попросила місцева мешканка пані Лідія. У присутності керівництва області та району вона звинуватила у бездіяльності на благо простих людей сільського голову. Керівник області також уважно вислухав жінку, якій, як вона пояснила, голова села не хоче посприяти у виділенні земельної ділянки для будівництва нової хати для її хворої на ДЦП дитини. Склалося враження, що безпосередня на перший погляд пані Лідія не єдина, чиї проблеми голова Сергіїв не намагається вирішити. І приємно, що голова області належно, з гідністю та повагою до краян реагує навіть на непередбачувані, не заплановані під час поїздки зустрічі чи проблеми.

Насамкінець Олександр Фищук побував на ТОВ «Путильська молочарня». Лінію з переробки молока було встановлено на колишньому маслозаводі, об’єкт відновлено без зміни його цільового призначення. Обладнання, на якому здійснюється переробка молока – італійське та українське. Тут виробляється широкий асортимент молочних продуктів і впродовж доби може переробляється 30 тонн молока (наразі – 5 тонн) Продукція реалізується на території району та на Івано-Франківщині, а також в Києві.

За словами керівника області, поїздкою він залишився задоволений. Путильщина розвивається, але є певні проблеми. А це означає, що є чому і в чому сприяти та допомагати горянам.

peredplata