Дві гранати для буковинських митників.ДОПОВНЕНО

Дві гранати для буковинських митників.ДОПОВНЕНО Сьогодні вранці у смт Глибока та с Вовчинці невідомі зловмисники розмістили біля будинків двох працівників митниці гранати на розтяжках. Біля кожної гранати були записки російською мовою з погрозами.
Першу гранату митник знайшов на криниці у своєму подвір’ї. Тільки за щасливим збігом обставин та завдяки пильності чоловіка йому вдалося уникнути страшного лиха. Він вийшов набрати води з криниці і помітив на цебрині розтяжку, до якої була прикріплена граната, розміщена на корбі.
У записці, що лежала неподалік, написано: «Слєдующєго раза не будет».
У цей же час у селі Старий Вовчинець бойову гранату на розтяжці виявила дитина іншого митника. Бог вберіг її. Бо вона не змогла відчинити хвіртку, коли йшла уранці до школи. Коли почала оглядати і шукати причину, побачила дріт, який тягнувся до бойової гранати. На щастя, дитина не чіпала цю небезпечну знахідку.
Зараз на місцях подій працюють спеціалісти сапери.
Митники, на яких скоєно замах, працюють на КПП «Порубне». Вони неодноразово затримували контрабандистів із цигарками.

Гранати та записки із погрозами, які були знайдені сьогодні вранці на воротах будинків двох працівників Чернівецької митниці, пов’язані з роботою цих митників. Про це на брифінгу заявив заступник начальника головного управляння поліції Буковини Олександр Чубей.

Ці події не можна жодним чином пов’язувати з політикою чи міжетнічними моментами, – заявив О.Чубей. – Вони стосуються суто роботи митниці.

Зокрема, про це можна говорити з огляду на зміст записок. За словами заступника начальника поліції краю, там митників попереджали, щоб вони надалі припинили зупиняти на кордоні контрабанду.

Гранати були прикріплені на воротах таким чином, щоб не могли вибухнути — їх перев’язали, щоб не сталося самовільного вибуху навіть при падінні.

Водночас поліцейські до завершення експертизи не можуть з певністю сказати, чи були гранати бойовими.

Обоє митників, яким погрожували, не належать до керівництва і безпосередньо працюють на кордоні.

поліція проводить розслідування за погрози працівникам правоохоронних органів за виконання ними службових обов’язків.

Спеціалісти-вибухотехніки знешкодили боєприпаси. За даними фактами розпочаті кримінальні провадження.

Як повідомив заступник начальника Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області Олександр Чубей, перше повідомлення про виявлення предметів, схожих на гранату, надійшло о 8 год. 50 хв. від 38-річної мешканки селища Глибока, дружини працівника Чернівецької митниці Державної фіскальної служби України. Через годину надійшло друге повідомлення, вже від 44-річного головного державного інспектора Чернівецької митниці ДВС, жителя села Старий Вовчинець. Обидва боєприпаси були закріплені пластмасовим хомутом на воротях господарств із встановленими запобіжниками, що унеможливлювало їх вибух.

Також виявлено записки із змістом попереджувального характеру щодо зміни своєї позиції у боротьбі із контрабандою.

Вибухові пристрої були знешкодженні спеціалістами-вибухотехніками Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області. За попередніми даними боєприпаси – це гранати «Ф-1».

Відомості за даними фактами внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань з правовою кваліфікацією ч.1 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. За основною версією, такі дії зловмисників, пов’язані із професійною діяльністю працівників митниці.

На даний час всі зусилля правоохоронців спрямовані на встановлення осіб зловмисників, їх затримання та походження вибухових пристроїв.

Розслідування даних кримінальних проваджень перебуває на контролі начальника ГУНП в Чернівецькій області Сергія Пілігріма.

peredplata