«Чому мені не платитимуть 10 мінімальних посадових окладів?»

Народна трибуна

Крик душі
«Нещодавно почула, що мені можуть не виплатити при виході на пенсію 10 мінімальних посадових окладів, як це належить освітянам і не можу зрозуміти, чому саме, – крик душі мешканки села Стара Жадова Сторожинецького району, працівниці Старожадівського навчально-виховного комплексу Марії Іванівни Леонтій. – Я працюю техпрацівницею у Старожадівському НВК впродовж 24 років, загалом маю 34 роки трудового стажу. У травні цього року буду подавати документи на призначення пенсії за віком відповідно до нового пенсійного законодавства (мені виповнюється 57 з половиною років). Сподівалася, що як працівниця педагогічного закладу маю право при виході на пенсію на цих 10 мінімальних окладів, про які давно у школі говорять, а зараз дехто зі знайомих каже, що такого права я не маю. Допоможіть з`ясувати, отримаю я кошти, чи ні. Якщо ні, то чому саме. Яким нормами чинного законодавства це регламентується?»

Писк влади

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області стосовно грошової допомоги при виході на пенсію за віком працівникам освіти пояснюють, що пунктом 7-1 розділу XV „Прикінцеві положення” ЗУ \”Про загальнообов\’язкове державне пенсійне страхування\” передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону, працювали в закладах і установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів „е”-„ж” статті 55 Закону України \”Про пенсійне забезпечення\”, і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-якої пенсії, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти їхніх місячних пенсій станом на день її призначення.

Грошова допомога надається особам, яким, починаючи з 1 жовтня 2011 року, призначається пенсія за віком відповідно до Закону України \”Про загальнообов\’язкове державне пенсійне страхування\”.

Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону України \”Про загальнообов\’язкове державне пенсійне страхування\”, станом на день її призначення.

Виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду України одноразово в розмірі десяти місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, яка призначена до виплати.

У п.1 «Освіта» «Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров`я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909, посада, яку зараз займає пані Леонтій, не значиться. Отже, і грошова допомога при виході на пенсію за віком їй не належить.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata