Три подарунки для губернатора

Минулого тижня, 6 лютого, голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук мав би урочисто відзначити першу річницю свого призначення на найвищу посаду Буковини. Та свято було зіпсовано.
Ніби за помахом якоїсь чарівної політичної палички, у трьох місцях Буковини в один день і в один і той же час відбулися три велелюдні протестні акції.
Совпадєніє?! Сумніваюся…

Три подарунки для губернатора

Хотин проти Кельменців

Місто козацької слави, тисячолітній Хотин заштормило трохи раніше. Тоді, коли розпочалася адмінреформа. Згідно з нею, деякі структури укрупнилися і їхні головні офіси попереїжджали у визначені місця.
Наприклад, у Чернівецькій області ліквідувалися районні прокуратури та управління міліції. Раніше їх було 11, тепер – 4. Для найкращого функціонування бессарабських районів вибрано селище Кельменці.

Воно розташоване посередині 4-х районів – Хотинського, Сокирянського, Новоселицького та Кельменецького. Тож територіально і для кращої мобільності підходять Кельменці. У кожному районі залишаються відділення, філії. Тож статус не порушено. Але людям погано роз`яснили принципи реформування. І цим відразу скористалися ті, хто не проти у каламутній політичній водичці рибку половити. Почалося підбурювання людей. Мовляв, район знищують, треба повставати, перекриваймо дороги, мости і т. д. Один раз спробували перекрити дорогу біля в`їзду в Хотин. Влада відреагувала мляво. Тож, дочекавшись потрібного часу «Ч» (а це співпадає з річницею перебування на посаді голови ОДА Олександра Фищука), у Хотині було організовано велике Народне віче. Зібрано 17000 підписів на захист Хотинського району. І насамкінець, перекрито дорогу, яка веде на Кельменці.

Ця акція відбулася 2 лютого 2016 року.

Чернівці проти влади

У вівторок відбулася сесія Чернівецької міської ради. Саме у цей час на вулицях міста били у бубни, вигукували протестні гасла. Це майже дві тисячі студентів та викладачів БДФЕУ повстали проти об`єднання з ЧНУ. Про таке об`єднання стало відомо після того, як профільне міністерство у Києві винесло свій вердикт: об`єднанню бути. Укрупнення вузів України також відбувається у рамках проведення відповідних реформ. Логічним і професійно правильним є рішення про об`єднання різних «університетів» нашого міста навколо одного. І мусить бути ЧНУ. Вуз з великим потенціалом, традиціями, історією, базою та кадрами.
Раніше, до 1991 року, в Україні налічувалося 9 університетів. Чернівчани гордилися тим, що їхнє місто є університетським. Не кожний навіть обласний центр мав тоді університет. А зараз тільки у Чернівцях більше університетів, ніж по всій Україні колись. Чи дають колишні бухгалтерські школи, котрі в один день перетворилися в університети, відповідний рівень знань і потрібну професію? Звичайно, ні. Тому міністерство освіти робить добру справу, коли довкола потужного університету об’єднує менш потужні вузи. Вони нікуди не подінуться, якщо до цього часу вели вірну викладацько-наукову діяльність. Зокрема, той же БДФЕУ у структурі ЧНУ може залишитися інститутом економіки з усіма автономними науково-просвітніми умовами. Більше того, навіть ректор Прядко залишиться ректором. Тільки уже не університету, а інституту. Відповідно, й організаційна та кадрова самостійність може зберегтися. Навіть і фінансова. Бо саме про те, що його університет багато заробляє, а ЧНУ ні, говорив на сесії ректор БДЕФУ. Це те, що залишається поза кадром велелюдної акції під стінами міської та обласної рад.

Десь за півгодини до 11 ранку 2 лютого на трибуну сесії Чернівецької міськради вийшов Прядко і вимагав не об’єднувати два університети. Близько 11-ї до стін міськради підтягнулися студенти. Рівно об 11.00 багатьох з них увів до зали один депутат від ВО «Свобода».

Совпадєніє?! Не думаю…

Контрабандисти проти митників

І третій подарунок на річницю приходу на посаду голови ОДА Олександра Фищука. Його зробили незадоволені митними провалами жителі прилеглих до митниці районів. В основному, Глибоцького, Сторожинецького, Герцаївського. У нашій державі, напевне, тільки митники, і то не всі, можуть бути задоволені самим митним законодавством. Люди вважають його несправедливим і нелюдським. Тому знаходять різні шляхи для порушень закону. Зважаючи на важкі соціально-економічні умови в Україні, на фінансову скруту, посадовці іноді прикривали очі на різну контрабанду. Якщо вона була у невеликих розмірах, то винятково для того, аби прогодувати сім`ю. Цим ризикованим видом діяльності зараз займається чи не кожний другий у прилеглих до кордону з Румунією районах. Коли з якихось там причин митники почали більш прискіпливо ставитися до випадків контрабанди, люди обурилися. Хоча, знову ж таки, основну увагу митники звернули на тих, хто має подвійне громадянство і завдяки йому ввозить на територію України дорогі авта без розмитнення. На жаль і на сором держави, вона таки не дуже справедлива у питанні розмитнення авт. Іноді виходить, що розмитнення дешево купленого за кордоном автомобіля обходиться у 3-4 рази дорожче за його вартість. Коли з`ясовується, що авто ввозиться за паспортом громадянина Румунії, до усіх цих цін ще додається утричі більший штраф. За таких умов авто, ввезене українцем з румунським паспортом і виявлене митницею чи правоохоронцями, для порушника стає «золотим». Йому уже не під силу оплатити ні мито, ні штраф. Бо суми сягають 1-1,5 млн. гривень.

Обуренням людей легко скористатися будь-кому, хто хоче на проблемах народних створити проблеми державі та вирішити особисті. Так сталося й на митниці у Порубному. Знайшовся чоловік, який назвався румуном і вирішив захищати інтереси румуномовного населення області. Ці інтереси полягають саме у подвійному громадянстві та контрабанді для виживання. Він озвучив місце та годину акції й закликав «румунів» на мітинг. Але замість економічних і соціальних проблем назвав акцію боротьбою проти утисків румуномовної меншини Чернівецької області. Це було або помилкою, або провокацією, нав’язаною кимсь із далекого зарубіжжя. Бо саме на утиски російськомовного населення посилалась Росія, коли розпалила багаття кровопролитної війни на Донбасі. Румуни і Румунія одразу засудили спроби боротьби за соціальні та економічні привілеї визначити як утиски румуномовної меншини на Буковині. Навіть більше можемо сказати: серед тих людей, які мають проблеми з ввезенням нерозмитнених авт чи контрабандних цигарок, україномовних значно більше за румуномовних. Розруха, негаразди однакові в Україні як для румуна, росіянина, поляка, мадяра, єврея, так і для українця. Бідність не вибирає за національністю. Тому організатори пікету на кордоні зробили небезпечну спробу розпалити конфлікт між націями, а не вирішити його з метою покращення добробуту всіх буковинців, незважаючи на етнічну приналежність.

А тепер проаналізуймо, чи це була спеціально спланована акція, чи стихійна. Той, хто кликав людей на перекриття доріг, досі має незакриту кримінальну справу за статтею «шахрайство». Саме у дні перекриття траси йому мали обрати запобіжний захід – домашній арешт. Після перекриття не обрали.
А ще цей чоловік не раз уже говорив, що хоче стати народним депутатом. У районах, де проживає україномовне населення, його знають мало, а довіряють ще менше. На виборах мера у Чернівцях він набрав менше 1 відсотка голосів. Тож, напевне, вирішив шукати політичного щастя серед румунів. Аби про себе голосно заявити, організував таку акцію. Та чи сам організував, чи йому організували, покажуть час та правоохоронці. Бо свої проблеми він вирішив, а люди, які вийшли на акцію, опинилися тепер у досить несприятливих для себе умовах.

По-перше, митники і правоохоронці їх ідентифікували, сфотографували, записали прізвища. Відтепер з особливою увагою перевірятимуть вояжі за кордон кожного з них. І зі всією суворістю українських законів каратимуть за найменше порушення.

По-друге, замість акції, на якій люди відстоювали б справедливі права на виживання, на добробут, на прийнятне мито, організатор зробив спробу зав’язати їх на міжнаціональну ворожнечу. На щастя, пікетувальники не піддалися на таку провокацію. І, незважаючи ні на що, все ж таки зуміли донести свої справедливі вимоги до влади та до громадськості.

На жаль, через подібні провокації та провокаторів жителям прилеглих до кордону населених пунктів створиено додаткові проблеми. Бо я впевнений, що справжнім і вагомим контрабандистам ця акція не зашкодила нічим. Вони як ганяли фури з контрабандою, так і будуть ганяти. А пікетувальник з блоком цигарок буде відповідати за всією суворістю.

Передбачаючи таку ситуацію, депутат обласної ради від ВО «Самопоміч» Ольга Кобевко звернулася до силовиків, до влади і всіх зацікавлених осіб, аби вони розслідували всі проблеми громадянства на Буковині тільки серед політиків, депутатів усіх рівнів (від ВРУ до сільської ради), серед чиновників, які перебувають на державній службі в Україні.

Допоки йтиме розслідування, Ольга Кобевко просить не чіпати людей, котрі не є депутатами, політиками та держслужбовцями. Також депутат звертає увагу парламенту, уряду і президента України на необхідність негайного наведення порядку в законодавстві про подвійне громадянство в Україні.
Якщо воно є, то його узаконити!

Якщо його нема, то за нього карати і не допускати подвійних стандартів для окремих каст громадян України. Перед законом повинні бути рівні всі!
Тому Ольга Кобевко звернулася до силовиків з проханням якнайшвидше розслідувати всі деталі провокацій на кордоні й з усією суворістю українських законів покарати провокаторів. Адже вони вчинили спробу розпалити міжнаціональну ворожнечу на Буковині.

Чи має відношення акція на КПП «Порубне» до тих двох, про які йшлося раніше? Безумовно. Адже вона відбулася в один і той же день і в одну і ту ж годину.

Совпаденіє?! Не думаю…

Петро Кобевко

Р.S. Три акції 2 лютого у різних місцях області наводять на думку, що вони були організовані та скоординовані з одного центру, одним штабом. Вміле використання справедливих вимог і проблем, які є в суспільстві, призводить до дестабілізації ситуації у краї.
Тому відповідні служби повинні якомога швидше знайти тих, хто не хоче добра Україні та чинить спробу посіяти зерна розбрату і ненависті між владою і громадою, між людьми різних національностей.

Р.Р.S. Чернівецька обласна організація СЖУ виступила зі зверненням щодо спроб дестабілізації суспільно-політичної ситуації.
У ньому йдеться про те, що «інформаційну путівку в життя» різного штибу авантюристам і провокаторам дають ЗМІ, які пишуть про їхню діяльність. Формують їхню популярність та пізнаваність. Аби цього не робити, газета «Час» не називає імен провокаторів та організаторів акцій, ворожих Україні, Румунії, ЄС.

«ЗВЕРНЕННЯ
правління Чернівецької обласної організації Національної спілки журналістів України

Останнім часом в Чернівецькій області чиняться спроби дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію. Під виглядом заяв про утиски прав національних меншин фактично йдеться про намагання посіяти недовіру між представниками різних етносів нашого краю, який відомий своїми історичними традиціями толерантного співжиття людей різних національностей.

Не секрет, що своєрідну інформаційну путівку в життя авторам подібних заяв нерідко дають ЗМІ, які багато пишуть про діяльність деяких «активістів», формуючи їх впізнаваність та популярність. На жаль, доводиться констатувати, що інформаційний капітал ті використовують часто-густо у своїх корисливих цілях та на шкоду мешканцям нашої області.

Правління Чернівецької обласної організації Національної спілки журналістів України закликає журналістську спільноту об’єктивно та виважено висвітлювати діяльність так званих \”активістів\”. Особливо у повідомленнях на делікатну тему міжнаціональних відносин важливо відділяти громадське від спекулятивного. Правилами мають бути принцип «Не зашкодь!» і суворе дотримання стандартів журналістики. Саме це дозволить, інформуючи про події, не розхитувати ситуацію, не роздмухувати конфлікти, як би цього не хотілось провокаторам.

Окремо звертаємось до журналістів-депутатів: не піддайтеся спокусі використати свою політичну діяльність у журналістській праці.
Пам’ятаймо, що головне завдання журналістики – об’єктивне, неупереджене, збалансоване інформування людей.\”

peredplata