У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

18 лютого у Чернівецькому художньому музеї відбулося відкриття обласної виставки-конкурсу аматорського образотворчого та народного мистецтва, на якій глядачі мали змогу ознайомитися із понад 250-ма експонатами 85 майстрів.

У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

Виставку відкрила директор художнього музею Інна Кіцул, яка підкреслила, що в експозиції представлені унікальні роботи різних видів декоративно-ужиткрового мистецтва – художня обробка дерева, шкіри, металу, розпис на склі та гобелени.

Звернувся до гостей директор учбово-методичного центру культури Буковини, заслужений діяч мистецтв України Микола Шкрібляк:
– На виставку завітало багато глядачів, а це знак того, що люди небайдужі до народного мистецтва, а, отже, такі заходи слід проводити частіше. Цьогорічна виставка відкриває нові імена талановитих майстрів, які живлять духовне коріння вдалим поєднанням традиційних та сучасних тенденцій розвитку декоративно-ужиткового мистецтва, адже із 85 майстрів 40 подали свої роботи вперше. Наше завдання – не лише відкривати для людей нових майстрів, а й заохотити їх займатися улюбленою справою, що неможливо зробити без підтримки влади.

У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

У Художньому музеї відкрилась виставка унікальних витворів мистецтва

Саме тому Микола Шкрібляк передав естафету привітань віце-президенту Чернівецької торгово-промислової палати Володимиру Кузнєцову:
– Ми взялися за організацію круглого столу на тему “Відродження Буковинського сувеніра”, який матиме продовження у важливому соціально-культурному проекті з метою допомогти майстрам успішно вийти на ринок спочатку Чернівців, а потім й усієї України.
Митців та гостей заходу привітала начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації, заслужений працівник культури України Віра Китайгородська, яка підкреслила, що саме на таких заходах розкривається буковинський колорит.
З вітальним словом виступив один із учасників виставки – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександр Приходнюк:

– Вітаю всіх учасників заходу, а особливо тих, хто презентував свої роботи вперше. Сьогодні я побачив, що давня народна традиція дійсно ожила – адже розпис на склі востаннє бачив ще далекого 1960-року у с.Глиниці Кіцманс району, а тепер – у цій залі… Це, безперечно, є великим кроком у нашій культурі. Саме з таких дрібниць складається відродження та популяризація кращих зразків народного мистецтва.

Серед учасників виставки – визнані в Україні і далеко за її межами майстри Буковини, які репрезентують найпоширеніші види народних ремесел, що нині розвиваються. Вони охоче беруть участь у всіх культурно-мистецьких заходах краю, учасники всеукраїнських, міжнародних проектів, програм, фестивалів, конкурсів, акцій. Майже всі майстри не мають спеціальної освіти, різні за професіями, однак мають Божий дар і велике бажання творити прекрасне. У розмаїтті робіт на виставці – твори заслужених майстрів народної творчості України, заслужених працівників культури Укр, лауреатів обласної премії ім.. Г.Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини, відомих народних майстрів – членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, художників-аматорів Чернівецької області.

Десять днів чернівчани та гості нашого міста зможуть милуватися чарівним світом, створеним руками і серцем наших талановитих земляків. Це і ткацькі вироби, і вишукані речі, оздоблені різними техніками народної вишивки, і прикраси, нанизані з бісеру. А ще тут представлено гончарство і лозоплетіння, в’язання і ювелірне мистецтво, народне малярство і живописні роботи художників-аматорів.
Елла МАДЕЙ,
методист учбово-методичного
центрку культури Буковини

peredplata