Для чернівецьких нафтотрейдерів перші етапи СЕАРП вже позаду

Як розповіла начальник відділ контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Чернівецької ОДПІ Людмила Осадчук, систему електронного адміністрування реалізації пального (далі – СЕАРП) , яка запроваджена з 1 березня 2016 року, умовно можна поділити на кілька етапів.
Перший – заява про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, яку необхідно було подати до контролюючого органу за основним місцем обліку виключно в електронному вигляді до 1 березня 2016 року.
«На жаль, вже на першому етапі не обійшлося без порушень. Так, із 20-ти поданих заяв, 4 – із порушенням терміну. Двоє платників, які подали заяви із запізненням, не здійснювали реалізації пального, а от інші двоє будуть змушені сплатити штраф у розмірі 100 відсотків виручки від реалізації пального за кожен день прострочки»,- повідомила Людмила Василівна.
Другий етап – інвентаризація пального та подання актів до органів ДФС. Це дуже важливий етап, адже дані з акту інвентаризації будуть враховані у формулі, тобто безпосередньо впливатимуть на можливість платника зареєструвати акцизну накладну. З інвентаризацією платники справились, але наскільки якісно,- можна буде говорити після перевірки даних, – звернула увагу Людмила Василівна,- так як дані акта проведення інвентаризації обсягів залишку пального можуть бути перевірені контролюючим органом у встановленому порядку протягом шести календарних місяців із дня його подання.
Третій етап завершиться 31 березня,- це, так званий, адаптаційний період, адже упродовж березня граничні терміни реєстрації акцизних накладних та обмеження для їх реєстрації не діють, а штрафні санкції,- не застосовуються.
З 1 квітня розпочнеться четвертий,- і останній етап на шляху до запровадження СЕАРП,- розпочнеться повноцінне її функціонування.
Як зазначила Людмила Осадчук, платники податків можуть розраховувати не лише на методологічну, а й на практичну допомогу фахівців відомства. У разі виникнення питань, пов’язаних із запровадженням СЕАРП платники також можуть звернутися до Чернівецької ОДПІ, або за багатоканальним телефоном: 0-800-501-007. Інформація надається щоденно у робочі дні з 8 год. 00 хв. до 20 год. 00 хвилин.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata