На Буковині антимонопольний комітет наштрафував на більш як 200 тисяч

Протягом першого кварталу 2013 року Чернівецьким обласним територіальним відділенням перевірено 7 суб’єктів господарювання, органів державної влади і місцевого самоврядування, розглянуто 35 заяв, подань та інших звернень громадян, підприємців і правоохоронних органів.

За їх результатами припинено 126 порушень Законів України «Про захист економічної конкуренції» та «Про захист від недобросовісної конкуренції», що в 1,1 рази перевищує показник аналогічного періоду 2012 року (протягом І кварталу 2012 року таких порушень припинено 113). Зокрема, внаслідок проведених досліджень та розслідувань розглянуто 30 справ (протягом І кварталу 2012 року таких справ розглянуто 28), якими припинено 51 порушення конкуренційного законодавства (протягом І кварталу 2012 року припинено 49 порушень) та застосовано відповідні штрафні санкції, надано 75 обов’язкових для виконання рекомендації щодо вжиття заходів по усуненню виявлених ознак порушень (протягом І кварталу 2012 року надано 64 рекомендації).

Загальна сума штрафних санкцій, застосованих до порушників – відповідачів у справах, склала 217,04 тис.грн.
Економічний-ефект від припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції для юридичних та фізичних осіб, в тому числі населення області, склав більше 4 млн.грн.

Позитивна щорічна динаміка має місце останні чотири роки, зокрема, якщо протягом І кварталу 2010 року територіальним відділенням припинено 7 порушень конкуренційного законодавства, протягом аналогічного періоду 2011 року таких порушень припинено 52, протягом І кварталу 2012 року – 113 то протягом І кварталу цього року таких порушень припинено 126.

Завдяки вжитим заходам (розглянутим справам та наданим рекомендаціям) протягом І кварталу 2013 року було досягнуто зниження та недопущення підвищення цін на основних споживчих ринках. Зокрема, роздрібної реалізації (протигрипозної групи) лікарських засобів у зимово-весняний період, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій; водопостачання; скрапленого газу в якості моторного пального; роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів тощо.

Одним із пріоритетних напрямків роботи територіального відділення у звітному періоді було виявлення та запобігання порушенням з боку монополістів, які діють на соціально значимих регіональних ринках. Так, на ринку ритуальних послуг – припинено порушення та оштрафовано МКП «Спецкомбінат», Глибоцьке, Кіцманське, Кельменецьке, Сторожинецьке ВУЖКГ та КП «Житловик» (м.Вашківці) загалом на суму – 22,0 тис.грн.; на ринку житлово-комунальних послуг припинено порушення та оштрафовано КП «Житлосервіс» (м.Чернівці), КУП «Комунальник» (м.Вижниця), та Кіцманське ВУЖКГ загалом на суму – 25,0 тис.грн.; на ринку роздрібної реалізації скрапленого газу для населення – припинено порушення та оштрафовано ПАТ «Чернівцігаз» на суму – 7,0 тис.грн.; на ринку надання послуг з питань промислової безпеки і охорони праці, проведення навчань з цих питань – припинено порушення та оштрафовано ДП «Чернівецький експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України» на суму – 12,0 тис.грн.
Крім того, внаслідок надання обов’язкових для розгляду рекомендацій адміністративної колегії територіального відділення основним монополістам, діяльність яких торкається інтересів широких верств населення, в І кварталі поточного року припинено порушення з боку ПАТ «Чернівцігаз» – необґрунтоване нарахування боргу споживачам, ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» – неукладання договорів на спільне використання технологічних мереж, КП «Чернівціводоканал», ДКП «Управління «Тепловодоканал», КП «Новодністровська міська тепломережа» – невиконання перерахунків за надані не в повному обсязі послуги, ПАТ «ПриватБанк» – необґрунтоване стягнення коштів, як послуги банку, при оплаті населенням комунальних платежів та деякі інші.

До основних напрямків роботи Чернівецького обласного територіального відділення протягом І кварталу 2013 року також слід віднести здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції при здійсненні державних закупівель. Так, за вказаний період в цій сфері було припинено 9 антиконкурентних змов, що призвели до спотворення результатів торгів (тендерів) та оштрафовано загалом на суму 75,70 тис.грн.
Також, у звітному періоді значна увага приділялась попередженню та припиненню антиконкурентних дій органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Так, внаслідок розглянутих справ припинено антиконкурентні дії з боку Глибоцької, Кельменецької, Сокирянської міських та Красноїльської, Кострижівської, Лужанської селищних рад, що полягали у неналежній реалізації владних повноважень, передбачених Законами України «Про місцеве самоврядування», „Про поховання та похоронну справу” в частині створення в містах та селищах ритуальних служб.

В полі зору відділення у звітному періоді також було здійснення заходів щодо запобігання та припинення порушень у вигляді недобросовісної конкуренції. Зокрема, за результатами розслідування антимонопольною службою області припинено 3 порушення, допущені: ПП «Фенікс ВТ» (м.Чернівці), підприємцями Топалом Р.В. (м.Чернівці) та Калинюком О.М. (смт.Глибока). До вищезазначених порушників конкуренційного законодавства застосовано штрафні санкції загалом на суму 33,5 тис.грн.

На виконання Указу Президента України від 12.03.2013 року №128/2013 «Про національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» антимонопольною службою області проводяться розслідування на соціально важливих ринках, зокрема, ритуальних послуг, підключення об’єктів житлового будівництва до інженерних мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; житлово-комунальних послуг; сфери державних закупівель, медичних послуг, а також адміністративних та супутніх до адміністративних послуг.

Про це повідомили в Чернівецькому обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України .

peredplata