Як працюють у Верховній раді нардепи-буковинці

Мажоритарники Чернівецької області підготували 18 депутатських запитівта 138 звернень
У березні 2016 року народні депутати, обрані до парламенту в мажоритарних округах Чернівецької області, підготували 18 депутатських запитів до різних органів влади, одинадцять з яких дублюються до інших установ, міністерств чи органів влади (тобто, унікальних – сім). Протягом місяця найбільше депутатських запитів підготували Іван Рибак та Григорій Тіміш – по вісім. Найчастіше депутатські запити скеровувались до Кабінету Міністрів та відповідні обласні державні адміністрації. Більша частина запитів стосується проблем виборчих округів та Чернівецької області. Окрім того мажоритарники Чернівецької області отримали в березні 135 звернень від громадян і, у свою чергу, підготували 138 депутатських звернень. Найбільше звернень від громадян отримав і депутатських звернень написав народний депутат Максим Бурбак. Звернення в більшості стосуються питань області (соціальні питання, проблеми учасників АТО тощо).
Микола Федорук, обраний до Верховної Ради від Народного фронту у виборчому окрузі 201 (м. Чернівці), протягом березня не підготував жодного депутатського запиту (як і в попередні місяці). В депутатському доробку Миколи Федорука за березень є 26 отриманих звернення від громадян та 9 підготовлених депутатських звернень.
Іван Рибак, обраний до Верховної ради від БПП Солідарність у виборчому окрузі 202 (Вижницький, Кіцманський, Путильський, частина Сторожинецького районів), підготував вісім індивідуальних депутатських запитів, унікальні з яких – два. Депутатський запит щодо необхідності термінового проведення перевірок фактів порушення природоохоронного законодавства та притягнення винних до відповідальності був направлений до Кабміна, Міністерства екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Державному агентству водних ресурсів, Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Інший, про необхідність вирішення питання з розширення потенційних можливостей Державної установи \”Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії\” МОЗ України, отримали Кабмін, Міністерство оборони України та Міністерство охорони здоров\’я.
За березень до Івана Рибака надійшло 24 звернення. Народним депутатом підготовлено 21 депутатське звернення.
Григорій Тіміш, обраний до Верховної Ради від БПП Солідарність у виборчому окрузі 203 (Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький, частина Сторожинецького району), також записав на свій рахунок у березні вісім депутатських запитів, індивідуально підготувавши тільки три. З восьми запитів народного депутата унікальними є три: щодо термінового забезпечення Чернівецької обласної дитячої лікарні ліками для лікування важкохворих дітей, направлений Міністерству охорони здоров\’я України; щодо ремонту дороги державного значення Чернівці-Глибока та дороги Чернівці-Крива-Снячів-Сторожинець за рахунок коштів спецфонду обласного бюджету Чернівец ької області, надісланій Чернівецькій обласній державній адміністрації та відповідній обласній раді; Депутатський запит щодо відселення дітей із зони воєнних дій до безпечних районів, підготовлений депутатами колективно та направлений Кабміну, Міністерству соціальної політики України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженому Президента України з прав дитини та Донецькій обласній державна адміністрації. Окрім того народному депутату надійшло 27 звернень від громадян. Григорієм Тімішем підготовлено 30 депутатських звернень.
Масим Бурбак, обраний до Верховної Ради від Народного фронту у виборчому окрузі 204 (Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський та Хотинський райони), підготував у березні два унікальні індивідуальні запити. Один з них стосувався швидкого та об\’єктивного розслідування кримінального провадження стосовно підкупу виборців депутатом Чернівецької міської ради Ростиславом Біликом та був направлений Генеральній прокуратурі, а інший – швидкої та неупередженої перевірки інформації стосовно руйнування ландшафтного заказника місцевого значення \”Буковинські водоспади\” у Путильському районі, адресований Державній екологічній інспекції.
Максим Бурбак протягом березня отримав 58 звернень від громадян та підготував 78 депутатських звернень.
Таким чином народні депутати від Чернівецької області активно використовують таку форму роботи, як депутатські звернення та запити. Тематично ці документи стосуються місцевих питань.
Про законотворчу діяльність чернівецьких мажоритарників в березні 2016 року ОПОРА вже повідомляла. Чотири народні депутати за місяць зареєстрували 11 законопроектів.
Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.
Для того, аби дізнатись, як народні депутати голосували за важливі для українців питання, можете відвідати новий сайт ОПОРИ «Вони голосують для тебе» https://rada4you.org/ . Ввівши у пошук прізвище народного депутата, ви дізнаєтесь, чи той голосує за лінією фракції, а чи проти, з ким «дружить» під час голосувань, а також, наскільки його слова співвідносяться з ділом (голосуванням).
Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.

peredplata