Генплан Чернівців влада засекретила від громадськості

Генплан Чернівців влада засекретила від громадськостіНаприкінці 2011 року Чернівецьким обласним осередком ВМГО «Демократичний Альянс» було надіслано запит на інформацію до Чернівецької міської ради для перевірки на відкритість органів місцевого самоврядування. Запит стосувався надання копій документів генерального плану м. Чернівців: пояснювальної записки та графічної частини.

Як повідомляється на сайті ВМГО \”Демократичний альянс\”, відповідь нам Чернівецька міська рада надіслала вчасно. І негативно: «згідно з додатком 2 «Перелік відомостей з обмеженим доступом» до розпорядження міського голови від 24.05.2011 року №136-р* «Про забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», відомості з генерального плану міста (графічна частина та пояснювальна записка) на паперових та магнітних носіях відноситься до відомостей з обмеженим доступом, які містять службову інформацію. З огляду на наведене, надати копію генерального плану міста Чернівці не представляється можливим».

Генплан Чернівців влада засекретила від громадськості

Генплан Чернівців влада засекретила від громадськості

Генплан Чернівців влада засекретила від громадськості

І це незважаючи на те, що Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст. 17 п. 11 передбачено відкритість матеріалів генпланів населених пунктів: «Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується шляхом його розміщення на веб-сайті органу місцевого самоврядування та у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, а також у загальнодоступному місці у приміщенні такого органу…»; Законом України «Про доступ до публічної інформації» ст. 6 п. 2 передбачені три критерії (трискладовий тест), виконання яких дозволяє обмежити інформацію у доступі: a. виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров\’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;b. розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; c. шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Виходить, що це розпорядження протирічить двом законам України і обмежує доступ до документів генплану.

Правда у відповіді було також зазначено, що «у випадку необхідності отримати конкретну інформацію щодо положень генерального плану міста ви можете в архітектурно-планувальному відділі департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради».

Та альянсівці вимагають виконання норм законів і показати чернівчанам весь генплан і планують відстоювати своє право і ншими законними методами.

peredplata