ПРОКУРАТУРА ЧЕРНІВЦІВ СУДИТИМЕТЬСЯ З МІСЬКОЮ РАДОЮ ЧЕРЕЗ ПРИМІЩЕННЯ ПІД АПТЕКУ

Прокуратура міста Чернівці підготувала позовну заяву до господарського суду щодо визнання недійсним договору оренди приміщення під аптечний кіоск в одній з чернівецьких лікарень.

ПРОКУРАТУРА ЧЕРНІВЦІВ СУДИТИМЕТЬСЯ З МІСЬКОЮ РАДОЮ ЧЕРЕЗ ПРИМІЩЕННЯ ПІД АПТЕКУ

Такі результати розгляду звернення щодо перевірки фактів, викладених в розслідуванні “Бізнес під комунальним прикриттям: аптеки в чернівецьких поліклініках та лікарнях”. Що ж стосується інших епізодів розслідування, то прокуратура або не вбачає там порушень, або перенаправила розслідування іншим структурам, пов’язаним з власниками аптек.

У відповідь, яку ми отримали від Чернівецької міської прокуратури щодо розслідування йдеться, що “перевіркою опублікованих на сайті Чернівецької міської ради оголошень за останні три роки виявлено один факт не розміщення інформації про намір передати в оренду приміщення по вулиці Буковинській, 4, чим порушено конкурентні засади надання у користування майна. За вказаним фактом Чернівецькою місцевою прокуратурою підготовлено позовну заяву до господарського суду Чернівецької області про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету, визнання недійсним договору оренди та повернення вказаного приміщення у власність територіальної громади міста Чернівці”.

Варто зауважити, що мова йде про приміщення, де розташована комунальна медична установа “Міська дитяча клінічна лікарня”. Саме в цьому закладі було виявлено дві аптеки, під які орендує приміщення ТОВ “Медсім”. Засновником ТОВ є багаторічний заступник головного лікаря з економічних питань, а протягом останніх трьох років заступник з питань охорони праці Міської дитячої клінічної лікарні Руслан Кудринський. Більше в жодній комунальній медичній установі краю аптеки цього підприємства не вказані. Окрім того все, що продало підприємство бюджетним установам за жовтень 2015 -лютий 2016 років, припало на цю дитячі лікарню.

Тим часом місцева прокуратура переконує, що провела перевірку антикорупційного законодавства у вказаній установі і “Кудринський Р.В., як заступник головного лікаря вказаної лікарні не укладав будь-яких угод з ТОВ “Медсім”, не вчиняв будь-яких дій та не приймав рішень на користь чи в інтересах вказаного товариства, які суперечать його повноваженням. У зв’язку з чим, в діях останнього відсутній склад будь-якого адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією”.

І ще одна річ, яка вартує окремої уваги у відповіді прокуратури. Розслідування скерували до Держфінінспекції розібратись з обґрунтованістю ціноутворення на оренду приміщень. І, що найбільше зацікавило, його також скерували до Антимонопольного комітету. Нагадаємо, що керівником Чернівецького обласного відділення Антимонопольного комітету є Віктор Мотуляк. Відповідно до даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, він разом зі своєю родичкою Мотуляк Ніною Борисівною є засновниками ТОВ “Комплекс”. Це підприємство має дев’ять аптечних пунктів в медзакладах та установах Чернівецької області (чи не найбільше). В 2010 році колишні працівники АМКУ області написали відкритого листа до керівництва комітету, звинувачуючи посадовця в “лобіюванні власних інтересів” (інтересів бізнесу). Отож тепер Антимонопольний комітет має перевірити “дотримання конкурентних засад здійснення підприємницької діяльності” у медичних закладах міста.

Ось така наразі картина: офіційна проблема в комунальних медичних закладах, де орендують приміщення фірми під аптеки – це тільки відсутність оголошення про конкурс. Самі фірми пов’язані з керівниками медзакладів, закупівлі проводяться у своїх – все дозволяється. А щоб перевірити – то свої ж і розберуться.

Ми, звичайно, з нетерпінням чекаємо відповіді від Антимонопольного комітету. Цікаво, чи документ буде за підписом Віктора Мотуляка?

Надія Вірна
corruptua

peredplata