Посилено увагу до проблем вимушених переселенців

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» робить безстроковими відповідні довідки для переселенців, тоді як до цього вони діяли протягом півроку. При цьому, розширюється перелік держорганів з видачі довідок про постановку на облік. Тепер переселенці зможуть звертатися також до структурного підрозділу місцевої адміністрації щодо соцзахисту, в районний та міський центри зайнятості. Крім того, заяви прийматимуть в управлінні Пенсійного фонду за місцем фактичного проживання.
У той же час скасовані проставлення штампу на зворотному боці довідки в органах міграційної служби та перевірка місця проживання. Переселенцям не потрібно буде реєструватися в міграційній службі раз на півроку.
Ще одне нововведення – можливість подати заяви про припинення трудового договору з роботодавцями в центри зайнятості за новим місцем проживання. Це стосується тих осіб, що не встигли зробити це до виїзду з Криму або зони АТО.
В Законі зазначено, що при наявності реєстрації місця проживання органи влади повинні ставити переселенців на облік в день подачі заяви. У разі відсутності штампа, прийняття на облік обмежене 15 днями. За цей час в якості доказу можна надати військовий квиток, трудову книжку, документ про право власності на майно. Також, можливе надання медичних документів або документів про наявність наукового ступеня, фото або відеозапису.
Значна кількість правових проблем вимушених переселенців потребує надання системної правової допомоги.
У сформованій на сьогодні ситуації, звертає на себе увагу– необхідність у серйознійінформаційній, інформаційно-роз\’яснювальній роботі з вимушеними переселенцями, органами влади й ЗМІ.

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти ГТУЮуЧОЛюдмила ПИЛИПІВ

peredplata