Буковинська бізнес – спільнота заплатила до бюджету майже 123 мільйони гривень ПДВ

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомляють, що за 4 місяці нинішнього року збір податку на додану вартість до Державного бюджету склав майже 123 мільйони гривень з урахуванням зміни контингенту платників, а це на 37 мільйонів гривень або 43,9 відсотків перевищує минулорічний показник.

За словами заступника начальника Головного управління ДФС Буковини Івана Матіоса однією з провідних статей доходної частини бюджету країни залишається податок на додану вартість, по стабільності надходжень якого загалом оцінюють роботу фіскальної служби. І таких показників вдалося досягти завдяки виявлення та руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань та запровадженню системи електронного адміністрування податку на додану вартість. Оскільки, ця система у більшості випадків не допускає формування фіктивного кредиту та унеможливлює отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету.

«Крім того, електронне адміністрування позитивно впливає на погашення боргу з цього податку. Адже електронна система дисциплінує платників ПДВ, спонукаючи їх до своєчасної сплати поточних податкових зобов’язань. Віртуальний контроль платників податку на додану вартість дозволяє вираховувати «клієнтів» податкової ще на початковому етапі та отримувати дані про підприємства, що можуть бути використані у злочинних схемах» – говорить Іван Матіос.
Також, одним із пріоритетних напрямків роботи податкових органів залишається своєчасне відшкодування ПДВ. З початку цього року буковинським платникам податку на додану вартість відшкодовано 34,7 мільйонів гривень. 93,3 відсотки від загальної суми відшкодування – грошовими коштами, решта в рахунок майбутніх платежів.

«Автоматом» відшкодування отримали 39 підприємств, а це 76,5 відсотків, до кількості заявників бюджетного відшкодування на розрахункові рахунки.
Однак, у фіскальній службі пильно стежать за законністю таких виплат. Тож, двом суб\’єктам господарювання, якими було задекларовано відшкодування на розрахункові рахунки, упереджено неправомірне відшкодування податку на 0,3 мільйони гривень та зменшено від’ємне значення
різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з податку на додану вартість на 4,1 мільйони гривень.

peredplata