Буковина децентралізована: як діють медичні заклади в умовах об’єднання територіальних громад?

Медичні заклади області, які існують на території об’єднаних територіальних громад, будуть функціонувати, як і раніше. У цьому запевнили очільники департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА під час прес-конференції. Процес децентралізації, що передбачає реформування місцевого самоврядування, звичайно, викликає резонанс у галузі охорони здоров’я: куди тепер звертатися за медичною допомогою жителям об’єднаних сіл та як відбуватиметься фінансування таких медичних закладів?

Буковина децентралізована: як діють медичні заклади в умовах об’єднання територіальних громад?

Оксана Андрієць, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації , каже, що ця реформа швидше адміністративна, аніж медична, до того ж, поки що в процесі здійснення. Так досі не вирішеним залишається питання підпорядкованості та звітності закладів на території об’єднаних територіальних громад, їх реєстрація як окремих юридичних осіб, процес фінансування. Бо ж більшість ОТГ, ставши самостійними суб’єктами бюджетних відносин, не змогли забезпечити своєму населенню відповідну медичну допомогу через відсутність власних закладів охорони здоров’я. Але для таких випадків передбачений механізм передачі коштів ОТГ на районний рівень. Тобто мешканці територіальних громад, де нема медзакладу, отримати допомогу можуть у районній лікарні. Так, наприклад, зробила Усть-Путильська ОТГ (Усть-Путильська, Мариничівська сільльські ради).

Загалом по Україні вже існує 169 об’єднаних територіальних громад, 10 із них – в Чернівецькій області. Жоден медичний заклад у межах об’єднаних громад не ліквідовано. В селах продовжують працювати фельдшерсько-акушерські пункти та амбулаторії, їх кількість залежить від чисельності населення територіальної громади. Наприклад, в Усть-Путильській ТГ діє тільки 1 ФАП на два села, Рукшинська ТГ має 5 ФАПів – у кожному селі, що входить до її складу, на території Волоківської ТГ працюють 2 амбулаторії. Поряд із цим проводиться робота з утворення на територіях новостворених громад медичних закладів первинного рівня для обслуговування населення відповідної громади. Так, в Глибоцькій ОТГ (Глибоцька, Михайлівська сільська ради) створено центр первинної медико-санітарної допомоги, що перебуває в процесі отримання необхідних дозвільних документів на провадження медичної практики.

Анастасія ДВОРСЬКА,
студентка IV курсу кафедри журналістики ЧНУ

peredplata