За нежитлову нерухомість чернівчанам цьогоріч доведеться сплачувати податок

Як розповів начальник відділу адміністрування майнових податків Чернівецької ОДПІ Степан Германюк, цього року містянам розрахують податок на нерухоме майно за правилами 2015-го року: 0,1 відсотка мінімальної заробітної плати (1,22 грн. за м. кв.) – для всіх типів об\’єктів нежитлової нерухомості (в тому числі їх часток), що перебувають у власності платника податку, крім об’єктів нежитлової нерухомості, що знаходяться на земельних ділянках, які перебувають у власності або користуванні, та за які сплачується земельний податок або орендна плата за землю та 1 відсоток мінімальної заробітної плати (12,18 грн. за м. кв.) – для всіх типів об\’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.
Про розмір податку на нерухомість за 2015 рік, який слід сплатити до бюджету громадянам, фіскальні органи повідомлять до 1 липня цього року. Платіжки для сплати податку надсилатимуть (або вручатимуть) власникам нерухомості за місцем податкової адреси або місцем реєстрації. У свою чергу, фізособи повинні внести на відповідні рахунки суми податку на нерухомість протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Податкове повідомлення-рішення надійде новому власнику після отримання податковою інспекцією інформації про перехід права власності.
Фізичні особи мають право звернутися з письмовою заявою до податкового відомства за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку, розміру ставки податку та нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними фіскальних органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє вважається скасованим (відкликаним).
Чернівецька ОДПІ запрошує власників усіх типів об\’єктів нерухомості – фізичних осіб для звірки інформації про майно у базах даних. Додаткову інформацію можна отримати за тел.: 54-56-51, 54-60-23, або завітавши до Чернівецької ОДПІ за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, каб. №№208, 222, 223.
Відділ організації роботи Чернівецької ОДПІ

peredplata