Електронні торги – нове слово в українській приватизації

Реформування власності триває в державі впродовж майже чверті століття. За цей час змінили форму власності десятки тисяч великих і малих підприємств. Одні з них в післяприватизаційний період не втрималися, інші досягли нових висот.

На теперішній час роздержавлення в Україні наближається до логічного завершення.

На переконання нинішнього Голови Фонду державного майна Ігоря Білоуса, ФДМУ запустило торік найбільш прозорий процес приватизації з моменту незалежності нашої країни.

Фонд запроваджує нові форми продажу державного майна, серед яких і електронні аукціони. За словами керівника Фонду, сучасні технології продажу об’єктів приватизації дозволять залучити більш широке коло потенційних покупців, а, отже, підвищити ефективність приватизації та збільшити надходження коштів до Державного бюджету України. В грудні минулого року вперше оголошено продаж низки об’єктів на аукціоні в електронній формі. На перші електронні торги на Універсальній товарно-сировинній біржі запропонували контейнери для перевезень, що перебували на балансі ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Етал» у Кіровоградській області. Раніше ці об’єкти близько 15 разів безуспішно виставлялися на класичні торги. За результатами електронних торгів на кожен з об’єктів отримано заявку від потенційного покупця.

Процедура електронних торгів набагато простіша за загальноприйняту класичну. Ефективні електронні аукціони саме для об’єктів малої приватизації, а особливо тих, що впродовж багатьох років були баластом на утриманні держави. До того ж, електронні аукціони доцільні саме для дрібних неліквідних об’єктів малої приватизації, збиткових та та морально застарілих, яких загалом – дві третини від загальної кількості.

Стартом запровадження нового способу приватизації стало затвердження Фондом державного майна України у вересні 2015 року Порядку проведення в електронній формі продажу об\’єктів малої приватизації на аукціоні, у тому числі за методом зниження ціни відповідно до Закону України \”Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)\” з метою забезпечення впровадження сучасних технологій продажу об’єктів приватизації державної власності на аукціонах в електронній формі, залучення більш широкого кола потенційних покупців.

Для цього проведено тестування електронних ресурсів організаторів продажу державного майна, таких як

• ТОВАРНА БІРЖА «УНІВЕРСАЛЬНА ТОВАРНО-СИРОВИННА БІРЖА» (м.Київ, вул.Бульварно-Кудрявська (вул. Воровського), 51, офіс 11.
• Товарна біржа «ІННЕКС» (м. Київ, пр-т Голосіївський, буд. 70, корп. 2, поверх 11, кімн. 11003).
• Товарна біржа «Перспектива-Коммодіті» (м. Дніпропетровськ, вул. Леніна, 30).
• УКРАЇНСЬКА УНІВЕРСАЛЬНА БІРЖА (м.Полтава, вул. Шевченка,52).
• Товарна біржа «Українська міжрегіональна спеціалізована» (м. Київ, вул.Спаська, 5,оф.5).
• Товарна біржа «Перша Універсальна Біржа «Україна» (м. Київ, вул. Казимира Малевича, буд. 86-Д).
• ПАТ Державна акціонерна компанія «Національна мережа аукціонних центрів» (м. Київ, вул.Марини Раскової, 15).

За результатами тестування електронних ресурсів цих компаній, розгляду наданих ними пакетів документів, між цими організаторами торгів та Фондом укладено Меморандум від 23.03.2016 №96 про співпрацю для проведення електронних аукціонів. Текст Меморандуму розміщено на сайті Фонду за адресою: http://www.spfu.gov.ua/ua/documents/press-list/spf-privatization-auctions-electronic/7343.html

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області оперативно долучилось до залучення об’єктів на реалізацію через електронні торги. З цією метою орган приватизації співпрацює з Українською універсальною біржею (м. Полтава, вул. Шевченка,52). Укладено договори на організацію та проведення продажу в електронній формі на аукціонах, в тому числі за методом зниження ціни, об\’єктів малої приватизації.

На веб-сайті Української універсальної біржі за електронною адресою: www.uub.com.ua, на даний час оприлюднена інформація про продаж 2-х об\’єктів малої приватизації Чернівецької області на аукціоні в електронній формі.

Так, на 24.06.2016 р. заплановано електронні торги по об’єкту державної власності групи А – єдиний майновий комплекс державного підприємства – Новодністровської державної швейно-трикотажної фабрики (м.Новодністровськ, Сокирянський район, Чернівецька область), до складу якого входить лише рухоме майно:

Електронні торги – нове слово в українській приватизаціїЕлектронні торги – нове слово в українській приватизації

На 04.07.2016р. заплановано торги по об’єкту незавершеного будівництва – молочно-тваринницької ферми на 200 голів великої рогатої худоби, що перебувала на балансі ТОВ “Олексіївське” (вул.Б.Хмельницького,21-а, с.Новоолексіївка, Сокирянський район Чернівецька область) під розбирання:

Електронні торги – нове слово в українській приватизаціїЕлектронні торги – нове слово в українській приватизації

Правила проведення аукціону в електронній формі з продажу об`єктів малої приватизації розміщені на веб-сайті Української універсальної біржі у рубриці „Правова інформація” – Нормативні документи біржі.
У рубриці „Державне майно” розміщено „Розклад аукціонів” по всіх об`єктів малої приватизації. Телефон для довідок Української універсальної біржі: (0532)56-00-37.

Бажаючих придбати об`єкти малої приватизації на аукціоні в електронній формі запрошуємо до регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області для консультації з оформлення заяви на участь в аукціоні за адресою: м.Чернівці, вул.Л.Кобилиці,21А, контактний телефон: (0372)51-86-60.

Заяви на участь в аукціоні при проведенні аукціонів в електронній формі подаються до організатора аукціону відповідно до вимог Порядку подання та розгляду заяви про включення до переліку об\’єктів, що підлягають приватизації, та заяви про приватизацію щодо об’єктів державної власності груп А, Д та Ж, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 17 квітня 1998 року №772, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26 червня 1998 року за № 400/2840 (у редакції наказу Фонду державного майна України від 02 квітня 2012 року № 437).

Протягом двох календарних днів з дати реєстрації заяви учасник аукціону зобов’язаний направити на адресу організатора аукціону оригінал заяви на участь в аукціоні у трьох примірниках та належним чином засвідчені копії документів, що є додатками до заяви, а також докази надсилання цих документів.

При проведенні аукціону в електронній формі учасник аукціону після реєстрації організатором аукціону його заяви про участь в аукціоні зобов’язаний зареєструватися в системі електронних торгів на електронному ресурсі організатора аукціону, отримати пароль і логін доступу до системи електронних торгів та індивідуальний код (електронний квиток). Підставою для допуску учасника аукціону до аукціону є присвоєння йому індивідуального коду (електронного квитка). Індивідуальний код (електронний квиток) не підлягає розголошенню учасниками аукціону третім особам. У випадку втрати або розголошення учасниками аукціону індивідуального коду (електронного квитка) повторне присвоєння індивідуального коду (електронного квитка) здійснюється відповідно до правил організатора аукціону.

Учасник бере участь в аукціоні виключно під індивідуальним кодом (електронним квитком).

Аукціон в електронній формі проводиться на електронному ресурсі організатора аукціону. Брати участь в аукціоні мають право виключно зареєстровані учасники, що отримали індивідуальний код (електронний квиток). Проведення аукціону (з часу початку до часу закінчення подання цінових пропозицій) триває протягом строку, визначеного інформаційним повідомленням, яке опубліковано в офіційному друкованому виданні органу приватизації, розміщено на офіційному веб-сайті замовника аукціону, та передбаченого договором з організатором аукціону.

Система електронних торгів автоматично визначає час надання цінових пропозицій, який не може бути однаковим. Точність встановлення часу – до 1 секунди.

На початку аукціону всі учасники підтверджують свою згоду з оголошеною початковою ціною. Учасник, який не підтвердив свою згоду з оголошеною початковою ціною, не допускається до участі в аукціоні.

При проведенні аукціону за методом зниження ціни кожна наступна ціна, запропонована учасниками такого аукціону, може бути підвищена або знижена за попередню на розмір мінімальної надбавки або знижки.

Аукціон завершується, якщо протягом десяти хвилин від часу внесення останньої цінової пропозиції не надійшла більша цінова пропозиція.

У разі внесення цінової пропозиції учасником аукціону менше як за п’ять хвилин до завершення аукціону цей аукціон продовжується на десять хвилин, і так щоразу від часу внесення останньої цінової пропозиції.

Переможцем аукціону в електронній формі визнається учасник, який запропонував найвищу ціну на час завершення аукціону.

Необхідна інформація щодо продажу об\’єктів малої приватизації та їх фото розміщується у розділі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області на веб-сайті Фонду державного майна України: http://www.spfu.gov.ua/ua/regions/chernivtsi.html.

Найближчим часом буде запропоновано до продажу на аукціон в електронній формі ще 3 об\’єкти малої приватизації, зокрема:
– об’єкт групи Ж державної власності – їдальня на 330 місць, що перебуває на позабалансовому рахунку ТОВ “Машзавод” (вул. Прутська, 16-б, м.Чернівці):

Електронні торги – нове слово в українській приватизаціїЕлектронні торги – нове слово в українській приватизації

– об’єкт групи А державної власності – виробнича будівля (корпус блоку допоміжного) (літ. А, А\’) загальною площею 1085,60 кв.м, що перебуває на позабалансовому рахунку ТОВ “Машзавод” (вул. Прутська, 10-а, м.Чернівці):

Електронні торги – нове слово в українській приватизації

– єдиний майновий комплекс державного підприємства „Особливе конструкторське бюро „Рута” (м.Чернівці, вул.Руська,248-Л):

Електронні торги – нове слово в українській приватизаціїЕлектронні торги – нове слово в українській приватизації

Відповідно до вимог Законів України «Про приватизацію державного майна», та «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», з метою забезпечення впровадження сучасних технологій продажу об’єктів приватизації державної власності на аукціонах в електронній формі, залучення більш широкого кола потенційних покупців, Фонд державного майна України у травні поточного року вніс зміни, які набрали чинності з 10.06.2016р., до Порядку проведення в електронній формі продажу об\’єктів малої приватизації на аукціоні, у тому числі за методом зниження ціни, в результаті чого регіональне відділення буде винятково пропонувати до продажу на аукціон в електронній формі також об`єкти із землею, зокрема, об’єкт незавершеного будівництва – клуб разом із земельною ділянкою, на якій він розташований (вул.Сагайдачного,7, с.Гордівці, Хотинський район, Чернівецька область), а також 4 об\’єкти малої приватизації разом із земельними ділянками на аукціоні в електронній формі для повторного продажу, а саме:

– об’єкт незавершеного будівництва державної власності – двоквартирний житловий будинок разом із земельною ділянкою, на якій він розташований (провулок Буковинський, 2, смт.Кострижівка, Заставнівського р-ну, Чернівецької обл.);

– об’єкт незавершеного будівництва державної власності – фельдшерсько-акушерський пункт разом із земельною ділянкою, на якій він розташований (вул.Головна,77-а, с.Борівці, Кіцманський р-н, Чернівецька обл.);

– об’єкт малої приватизації групи Ж державної власності – лазня разом із земельними ділянками, на яких вона розташована, що перебувала на балансі ліквідованого ВАСТ \”Нове життя\” (вул. Дружби народів, 13, с.Малятинці, Кіцманський р-н, Чернівецька обл.);

– об`єкт незавершеного будівництва – лазня разом із земельною ділянкою, на якому вона розташована (вул.Мічуріна,14, с.Гордівці, Хотинський район, Чернівецька область), у разі непродажу об’єкта 04.07.2016 р.;

Таким чином, саме завдяки електронним аукціонам регіональне відділення передбачає знайти ефективних власників для низки неліквідних буковинських об’єктів та поповнити коштами державну скарбницю.

Враховуючи те, що електронні торги проводяться з використанням новітніх технологій, запрошуємо всіх бажаючих звертатись до регіонального відділення за консультативною допомогою з питань оформлення документів та участі у торгах.

peredplata