КОРОТКО ПРО ПРАВА ЗАСУДЖЕНИХ

До змісту правового статусу осіб, які відбувають покарання, входять права, законні інтереси і обов\’язки засуджених. Вони виникають, реалізуються в рамках, як правило, кримінально-виконавчих правовідносин і можуть виникати у відносинах, що регулюються нормами конституційного, адміністративного, цивільного та інших галузей права.
Соціально-правове призначення прав засуджених полягає у зміцненні режиму законності під час виконання покарання, оскільки міра свободи засудженого, в свою чергу, означає міру несвободи держави стосовно нього, дотримуватися якої – важливий обов\’язок її представників, тобто персоналу установ та органів виконання покарань.
Права засуджених, якщо вони гарантовані матеріально, політично, ідеологічно й організаційно, сприяють розвитку особи засудженого, в кінцевому результаті – його ресоціалізації. І, навпаки, права засуджених, проголошені формально, поглиблюють існуючий антагонізм між ними і суспільством, суттєво віддаляють виконання поставлених перед покаранням цілей.
Так, засуджені мають, зокрема, такі права:
▪ на отримання інформації про свої права і обов\’язки, порядок і умови виконання та відбування призначеного судом покарання;
▪ на гуманне ставлення до себе і на повагу гідності, властивої людській особистості;
▪ звертатися відповідно до законодавства з пропозиціями, заявами і скаргами до адміністрації органів і установ виконання покарань, їх вищестоящих органів, а також до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Європейського суду з прав людини;
▪ давати пояснення і вести листування, а також звертатися з пропозиціями, заявами і скаргами рідною мовою;
▪ на охорону здоров\’я в обсязі, встановленому Основами законодавства України про охорону здоров\’я, за винятком обмежень, передбачених законом;
▪ на соціальне забезпечення, у тому числі й на отримання пенсій, відповідно до законів України.
Захист прав засуджених забезпечується за допомогою прокурорського нагляду, судового, відомчого і громадського контролю.
Одним із елементів правового статусу засуджених є їхні законні інтереси. Соціально-правове призначення законних інтересів полягає в тому, що вони дозволяють забезпечити диференційований підхід до засуджених, стимулювати їх виправлення в процесі відбування покарання.
Зміст законних інтересів – це прагнення отримати передбачене законом соціальне благо, як матеріальне (наприклад, отримання додаткових посилок, передач, додаткове витрачання грошей на придбання продуктів харчування і предметів першої потреб, отримання премії за кращі показники в праці тощо), так і нематеріальне (надання додаткового побачення, телефонної розмови тощо).
Об\’єктом законних інтересів можуть бути соціальні блага, що суттєво змінюють правовий статус засуджених (наприклад, переведення на покращені умови тримання засуджених до позбавлення волі, переведення з установ закритого типу до виправних центрів, та ті, що не спричиняють змін (надання матеріальної допомоги при звільненні з місць позбавлення волі).
Соціально-правове значення обов\’язків виявляється в тому, що вони є засобом формування моральної і правової свідомості засуджених, зміцнення законності і правопорядку, дисципліни й організованості під час відбування покарання. Сутність юридичних обов\’язків засуджених полягає у вимозі необхідної з точки зору держави, влади і закону поведінки. Ця поведінка засуджених є обов\’язковою, незаперечною та забезпечується заходами державного примусу.
Сутність юридичних обов\’язків засуджених проявляється через їхній зміст або структуру, що складається з двох елементів:
▪ необхідність вчиняти певні дії (обов\’язок засуджених до таких видів покарань, як позбавлення волі і виправні роботи, працювати; обов\’язок особи, засудженої до штрафу, сплатити суму штрафу у встановлений законом строк тощо);
▪ необхідність утриматися від вчинення встановлених законом дій (заборона засудженим до позбавлення волі мати при собі гроші й цінні речі тощо).
Юридичний обов\’язок засуджених – це встановлена в зобов\’язуючих і забороняючих нормах права міра необхідної поведінки засудженого під час відбування покарання, яка забезпечує досягнення мети покарання, підтримання правопорядку під час його відбування, дотримання прав і законних інтересів як самого засудженого, так і інших осіб.
Так, засуджені зобов\’язані, зокрема:
▪ виконувати встановлені законодавством обов\’язки громадян України, неухильно додержуватися правил поведінки, які передбачені для засуджених, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших осіб;
▪ виконувати законні вимоги адміністрації органів і установ виконання покарань;
▪ ввічливо ставитися до персоналу, інших осіб, які відвідують установи виконання покарань, а також до інших засуджених;
▪ з\’являтися за викликом адміністрації органів і установ виконання покарань.

Провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Зоя Федик

peredplata