«Чому з аптек зникла марганцівка?»

Народна трибуна

Крик душі
«Впродовж тривалого часу не можу ніде придбати звичайну марганцівку, яку використовували ще мої бабусі і прабабусі, і яка була в домашній аптечці, мабуть, у будь-якого пересічного українця, а зараз ніхто нічого не пояснює, а просто відповідають, що немає і все, – крик душі Олександри Василівни Королюк з Хотинського району. – Але ж хто врешті пояснить, у чому справа? Мені, до прикладу, іноді потрібен цей препарат чисто з побутової точки зору, і навіть, як засіб гігієни. Боюся придбавати марганець на стихійних (або й санкціонованих) базарах, де його напівпошепки (чому – не розумію) пропонують люди, схожі на ромів. Що є протизаконного у придбанні марганцю та користуванні ним для пересічних буковинців?

Писк влади
Як пояснюють в Державній службі з лікарських засобів в Чернівецькій області, справді довгий час марганцівка вважалася практично панацеєю. Її використовували для промивання шлунка, обробки опіків і ран, знезараження води. Марганцівку активно застосовували і при низці урологічних та гінекологічних захворювань, а ще при ангіні, пролежнях, геморої, герпесі та діареї. Саме тому цей засіб можна було знайти в будь-якій домашній аптечці.

Вся справа в тому, що згідно постанови КМУ №770 від 06 травня 2000 року «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» перманганат калію внесли в особливий список препаратів, які використовуються для синтезу наркотиків, подібні препарати називаються прекурсорами, і їх оборот строго контролюється, оскільки з його допомогою можна зробити вибухівку або наркотики.

Тому марганцівку тепер продають тільки в державних і муніципальних аптеках причому в обмежених кількостях.

Наразі Мінздоров України вивів марганцівку зі списку безрецептурних препаратів, проте зробив це з деякими застереженнями. Офіційно без рецепта можна купити тільки 3 грами цього антисептика, однак навіть з цим можуть бути проблеми, оскільки в більшості аптек марганцівки просто немає. У Чернівцях 3 грами марганцівки можна придбати без рецепта лише в одній аптеці – №106, яка має ліцензію на реалізацію наркотиків і прекурсорів.

Приватні аптеки зазвичай відмовляються закуповувати цей антисептик, бо фармацевтів зобов\’язали посилити контроль за його реалізацією. В аптеках тепер зобов\’язані записувати прихід і витрату калію перманганату в особливих журналах звітності, а в кінці місяця обов\’язково повідомляти, скільки його було продано, а скільки залишилося. Це, як зрозуміло, істотно ускладнює життя багатьом фармацевтам.

Підготувала Наталія БРЯНСЬКА

peredplata