В Чернівцях шукали шляхи залучення громади до процесів у місті

19 липня у Чернівцях обговорювали питання участь громадян в житті міста. Адже залучення громади до прийняття рішень, створення просторів — це розвиток міста. Про це говорили під час лекції-дискусії «Розмова рівних, або чи є громада експертом». Ірина Янів, координатора проекту «Лабораторія міських просторів», ділилась своїм досвідом створення громадських просторів та залучення громади в різних містах України.
Приклади, наведені Іриною Янів, показали, що ініціативи знизу-вверх, як правило, є більш ефективними, аніж ініціативи зверху вниз. В той час, поки в одних містах влада створює ілюзію партисипації (участі громади в житті міста), інші міста користуються перевагами залучення задля розвитку.
Порівнюючи досвід залучення громади Чернівців з іншими містами, учасники дійшли висновку, що громада Чернівців доволі ефективно використовує наявні можливості для партисипації, і такий інструмент участі як, наприклад, громадські слухання використовує не як формальну процедуру, а як спосіб донести бачення та думку активних мешканців міста, спосіб впливу на прийняття рішень.
Говорячи про експертність громади, Ірина наголосила на важливості встановлення певних рамок до початку партисипативного процесу. Наприклад, рішення про створення нового об’єкту забудови, нового скверу, дитячого майданчику чи фонтану, варто довірити фахівцям з містопланування. А громада, як найкращий експерт з щоденного використання просторів, неодмінно повинна долучатись до планування таких просторів.
Як же зробити партисипацію успішною? Ірина Янів виділила три складові для ефективного залучення громади: розуміння цільової аудиторії, або тієї спільноти, на яку орієнтований проект; вибір способів донесення інформації та методів спілкування, звичних для даної спільноти, та використання зрозумілої мови.
Лекція-дискусія проходила в рамках проекту «Спільний простір», метою якого є посилення спроможності громади Чернівців об’єднувати зусилля та впливати на просторовий розвиток міста. Заходи проекту включають публічні лекції на теми розвитку просторів та урбаністики, зустрічі дискусійної платформи «Urban Cafe», розробку матеріалів щодо впливу громади на просторовий розвиток міста та створення нового публічного простору в Чернівцях.
Детальну інформацію можна отримати за телефоном +38 050 132 03 62 або, написавши листа керівнику проекту на tetiana.lebukhorska@bard.cv.ua – Тетяна Лебухорська. Стежити за подіями проекту можна на його сторінці: www.facebook.com/CommonSpaceCV.

peredplata