Чернівецька СЕС попереджає про вірус Зіка

Чернівецька СЕС попереджає про вірус Зіка Всесвітня організація охорони здоров\’я в лютому 2016 року оголосила спалах хвороби, викликаної вірусом Зіка надзвичайною ситуацією для країн Латинської Америки і глобальною загрозою світового масштабу.
Вірус, що викликає хворобу Зіка, переносять комарі роду Aedes, в основному виду Aedes aegypti.
Вірус Зіка – це флавівірус, який передається комарами і був уперше виявлений в 1947 році в лісі Зіка, що в Уганді у макак, в рамках моніторингу за лісовою формою жовтої лихоманки. Це вірус, що передається через укус комара, тісно пов’язаний з вірусами, які cпричиняють такі захворювання як лихоманка Денге, жовта лихоманка і лихоманки Західного Нілу.
Можлива також передача вірусу Зіка статевим шляхом. Вивчаються і інші шляхи передачі інфекції, такі як переливання крові. Триває вивчення зв\’язку між вірусом Зіка і рядом неврологічних ускладнень.
Зараження вірусом Зіка можна припустити з урахуванням наявності симптомів і недавніх поїздок у район активної передачі вірусу Зіка.
Симптоми хвороби, викликаної вірусом Зіка, можуть включати незначне підвищення температури, шкірний висип, кон\’юнктивіт, біль в м\’язах і суглобах, загальне погіршення здоров\’я або біль голови. Ці симптоми зазвичай зберігаються впродовж 2-7 днів.
Діагностика хвороби, викликаної вірусом Зіка підтверджується тільки шляхом лабораторного аналізу крові або інших біологічних рідин.
Хвороба, викликана вірусом Зіка, зазвичай протікає в легкій формі і не вимагає спеціального лікування. При хворобі, спричиненої вірусом Зіка, слід багато відпочивати, пити досить рідини і приймати звичайні препарати для усунення болю і лихоманки. При посилюванні симптомів необхідно звернутися по медичну допомогу і консультацію. Вакцини від цієї хвороби досі не існує.
Відповідно до Інформаційного повідомлення «Про поширення небезпечних інфекційних захворювань у світі» за червень 2016 року, розробленого фахівцями Державної установи «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І.Мечнікова МОЗ України», станом на початок липня 2016 року 65 країн та територій світу повідомили про випадки трансмісивного зараження вірусом Зіка, з них у 48 країнах хворобу було вперше виявлено у 2015-2016 роках.
Більшість країн та територій, де виявлені місцеві випадки інфікування вірусом Зіка, належить до Американського та Тихоокеанського регіону. Про місцеві випадки зараження також повідомили країни Африки (Габон, Кабо-Верде, Гвінея-Бісау) та Азії (Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Мальдіви, Таїланд, Філіппіни, В’єтнам, Бангладеш).
Одинадцять країн (Канада, США, Аргентина, Чилі, Перу, Португалія, Італія, Франція, Німеччина, Іспанія та Нова Зеландія) повідомили про випадки передачі вірусу Зіка від людини до людини, імовірно, статевим шляхом.
Про випадки мікроцефалії або інших вроджених вад, що потенційно пов’язані з вірусом Зіка, повідомили 13 країн: Бразилія (1687 випадків), Колумбія (18 випадків), Панама (5 випадків), Пуерто-Ріко (один випадок), Мартініка (6 випадків), Сальвадор (один випадок), Французка Гвіана (один випадок), Кабо-Верде (9 випадків), Французька Полінезія (8 випадків) та Маршалові острови (один випадок).
Випадок мікроцефалії, пов’язаний з перебуванням у Бразилії, зареєстровані у Словенії та два випадки, пов’язані з перебування в Колумбії та Венесуелі, виявлені в Іспанії. США повідомили про 7 випадків народження дітей з вадами розвитку та п’ять випадків переривання вагітності з вадами розвитку плода з лабораторним підтвердженням інфікування вірусом Зіка.
Щодо неврологічних ускладнень, на сьогодні 15 країн та територій повідомили про збільшення кількості хворих на синдром Гієна-Баре (СГБ) у контексті спалаху хвороби, спричиненої вірусом Зіка, або про лабораторне підтвердження інфікування вірусом Зіка у осіб з СГБ.
Враховуючи наявну на сьогодні доказову базу та результати наукових досліджень, наукова спільнота дійшла згоди стосовно того, що вірус Зіка дійсно є причиною мікроцефалії та синдрому Гієна-Баре.

Завідувач відділення особливо
небезпечних інфекцій
Державної установи «Чернівецький обласний
лабораторний центр МОЗ України» Олександра Томашовська

peredplata