Протягом тижня прикордонникам громадяни 24 рази пропонували неправомірну вигоду

  Протягом тижня прикордонникам громадяни 24 рази пропонували неправомірну вигоду

Протягом тижня співробітниками Державної прикордонної служби України зафіксовано 24 випадки пропонування неправомірної вигоди громадянами, які прямували через державний кордон, лінію розмежування в зоні проведення АТО та адмінмежу з ТОТУ АР Крим. Варто зазначити, що хабарі посадовим особам намагалися дати як наші співвітчизники, так і іноземці, серед яких громадяни Угорщини, Узбекистану, Таджикистану, Азербайджану та Молдови.

Зокрема, двічі хабарі пропонували під час прямування через кордон громадяни Угорщини. Тричі громадяни Молдови намагалися «вирішити питання» за їх безперешкодний пропуск. А громадяни Таджикистану та Азербайджану , які їхали в Україну і яким було відмовлено у в’їзді, пропонували неправомірну вигоду у пунктах пропуску на кордоні з Росією. Декілька разів «заплатити» намагалися громадяни України: у двох випадках – за безперешкодний пропуск, ще в двох – за незаконне переміщення тютюнових виробів, а в одному – за сприяння в пропуску громадянина Бельгії без паспортного документа.

На лінії розмежування прикордонникам Краматорського та Донецького загонів 11 разів кошти пропонували українці та громадянка Узбекистану. Втягнути у протиправну діяльність персонал прикордонного відомства намагалися громадяни України та Узбекистану і на адміністративній межі з ТОТУ АР Крим.

Хабарі громадяни пропонували не лише в національній валюті, а й в іноземній. При цьому найбільша сума запропонованих коштів сягала 1000 євро. Окремі розміри хабарів становили 200 та 100 євро, 500 гривень та 2 000 рублів РФ.

Так, учора в пункті пропуску «Краковець», що на українсько-польському кордоні, громадянка України запропонувала 100 євро хабара за незаконний пропуск в нашу країну її чоловіка, громадянина Бельгії, у якого був відсутній паспортний документ для виїзду за кордон.

Слід зауважити, що для протидії та запобігання корупції у прикордонному відомстві проводиться системна та послідовна робота. Загалом з початку року вже задокументовано більше 460 відмов співробітниками Державної прикордонної служби України від отримання неправомірної вигоди.

Державна прикордонна служба України звертається до усіх громадян не порушувати чинного законодавства України та не намагатися втягнути у протиправну діяльність персонал відомства. Наголосимо, що відповідальність передбачена не лише за отримання, але й давання хабара. Також зауважимо, що з будь-яких питань, що стосуються діяльності Державної прикордонної служби України та її персоналу громадяни можуть звертатись на телефон служби «ДОВІРА» за телефоном (044) 527-63-63, або надіславши листа на електронну пошту dovira@dpsu.gov.ua.

peredplata