Чернівецька ОДА вважає журналістку газети \”Час\” Надію Вірну поганою журналісткою

Чернівецька ОДА вважає журналістку газети "Час" Надію Вірну поганою журналісткоюПублікація матеріалу про те, як одному ТОВ, директором котрого є депутат-регіонал, видали 23 мільйони бюджетних коштів для встановлення систем обігрів в 10 школах Глибоцького району, викликала жорстку реакцію влади. Чернівецька ОДА звернулась до редакції газети \”Час\” з листом, в котром вважає, що ця публікація є необ’єктивною, тенденційною та такою, що не відповідає журналістським стандартам.

Далі – повний текст листа Чернівецької ОДА.

Шеф-редактору газети «Час»
п. Кобевку П.Д.

Шановний Петре Дмитровичу!

Просимо розмістити в черговому номері очолюваної Вами газети коментар (як спростування) до матеріалу «УСЕ ДЛЯ СВОЇХ» (на Глибоччині регіонали «своїм» роздають бюджетні мільйони), який був надрукований у № 3 19 січня 2012 року, на тій же шпальті і на тому ж місці розташування, що і стаття Вашого журналіста.
Дякуємо.

Прес-служба Чернівецької
обласної державної адміністрації

\”ГАЗЕТА «ЧАС» ВВЕЛА В ОМАНУ СВОЇХ ЧИТАЧІВ

Коментар прес-служби облдержадміністрації до публікації «Усе для своїх. На Глибоччині регіонали «своїм» роздають бюджетні мільйони», оприлюдненої 19 січня поточного року в газеті «Час»

Надрукована 19 січня ц.р. у газеті «ЧАС» стаття Н.Вірної «Усе для своїх. На Глибоччині регіонами «своїм»» роздають бюджетні мільйони» внаслідок неперевірених автором фактів містить неправдиву і неповну інформацію, і, таким чином, вводить в оману читачів видання.

Так, твердження журналіста газети про те, що нібито Глибоччина отримала 23 мільйони гривень на впровадження технології електричного теплоакумуляційного обігріву в школах району не відповідає дійсності. Насправді, станом на цей час жодні кошти на вказані в матеріалі заходи в Глибоцький район не надходили. Більше того, у районі склалася кредиторська заборгованість за раніше виконані роботи на загальну суму 7,1 млн. грн.

Крім цього, автор згаданої статті дивним чином «оминула» той факт, що у 2011 році тільки Глибоцьким районом, єдиним в області, було розроблено проектно-кошторисну документацію на впровадження технологій, які передбачають використання теплових насосів, електричного теплоакумуляційного обігріву та гарячого водопостачання у 10 загальноосвітніх закладах району на загальну суму 23 624,1 млн.грн., тому саме Глибоцький район, а не якийсь інший, брав участь, згідно з чинним законодавством, у відповідних тендерних процедурах.

До речі, згадана Програма глибочан розроблена відповідно до заходів, передбачених Комплексною програмою технічного (технологічного) характеру, які претендують на бюджетне фінансування відповідно до Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2011-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2010 № 243.

Також повідомляємо, що рішенням VIII сесії VI скликання обласної ради від 24.12.2011р. № 129-8/11 затверджено Комплексну програму енергоефективності, енергозбереження та раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів Чернівецької області на 2011 – 2015 роки, в рамках якої Глибоцьким районом було розроблено і запропоновано для реалізації проект впровадження сучасних енергоефективних технологій в сфері освіти.

Вважаємо упередженим судження автора статті про те, що Глибоцький район отримав у цьому випадку преференції, оскільки є нібито «вотчиною першого заступника голови ОДА Георгія Галиця». Слід підкреслити, що жодного впливу на прийняття рішення щодо фінансування робіт, про що йдеться в публікації газети, як, власне, і щодо здійснення будь-яких інших видатків з бюджету, Галиць Г.К. не міг чинити, оскільки бюджетні кошти розподіляються депутатським корпусом на сесіях обласної чи районних рад. Фаховим журналістам про це достеменно відомо.

Публікацію в газеті «Час» згаданого матеріалу, до того ж, під рубрикою «Вибори наближаються», обласна державна адміністрація розцінює як необ’єктивну, тенденційну та таку, що не відповідає журналістським стандартам.\”

Для повної картини надаємо текст матеріалу, який так не сподобався владі:

На Глибоччині регіонали «своїм» роздають бюджетні мільйони

Наприкінці року комусь таки влада зробила подарунок. Звичайно ж, в першу чергу потурбувалась про «своїх» — регіоналів. От приспічило узимку зайнятися опаленням у школах Глибоччини. І не простим, а теплоакумуляційним і багатомільйонним.

Як повідомляє сайт «Наші гроші» з посиланням на «Вісник державних закупівель», 26 грудня 2011 року управління освіти Глибоцької райдержадміністрації Чернівецької області за результатами тендерів уклало низку угод з ТОВ «Надія» на впровадження технології електричного теплоакумуляційного обігріву в школах району. Загальна вартість угод склала 23,57 млн. грн. І дата поставки цих послуг вказана – грудень 2011 року. Всі закупівлі було проведено з використанням неконкурентної процедури «у одного учасника».

Цікаво, що засновниками ТОВ «Надія» є не хто інший, як депутат Чернівецької обласної ради від партії регіонів Василь Бічер (він є водночас і генеральним директором підприємства) та регіонал Констянтин Скіпор, котрий в 2010 році балотувався у депутати до Сторожинецької районної ради за списком від партії регіонів.

Отже, впровадження технології електричного теплоакумуляційного обігріву коштуватиме:

в Багринівській ЗОШ – 1,35 млн. грн.,

в Тереблеченській ЗОШ – 1,67 млн. грн.,

у Волоківській ЗОШ – 3,17 млн. грн.,

в Карапчівському ліцеї – 3,17 млн. грн.,

у Кам’янській ЗОШ – 3,17 млн. грн.,

в Купському НВК №1 – 3,17 млн. грн.,

в Сучевенській ЗОШ – 1,67 млн. грн.,

в Старововчинецькому ліцеї – 3,17 млн. грн.,

в Стерчанській ЗОШ – 1,67 млн. грн.,

у Нижньосинівецькій ЗОШ – 1,35 млн. грн.

Загалом – більше 23 мільйонів гривень в одні руки! І в які! Свої ж!

До речі, практично всі управління та відділи освіти по всій Україні того дня закупили товари та послуги у одного учасника. Хіба не дивно? Чи то така табачниківська метода розподілу замовлень? Адже кошти виділялися не з місцевих бюджетів, а з державного.

До речі, процедура закупівлі у одного учасника досить непроста і, згідно з «Порядком подачі та розгляду заяв щодо застосування процедур державних закупівель у одного учасника та з обмеженою участю», потребує заяви від замовника та обґрунтування.

Тому ми звернулись за роз’ясненнями до управління освіти Глибоцької РДА. В інформаційному запиті ми просили пояснити, чому це отак раптом такі багатомільйонні торги проводяться з одним учасником і яким є обґрунтування цього. У відповіді за підписом начальника управ-ління Василя Швеця нам пояснили, що рішення конкурсної комісії Державного агентства з енергоефективності та енерго-збереження України з відбору енергоефективних проектів по Чернівецькій області (10 шкіл Глибоцького району, які обігріваються котельнями, що працюють на твердому паливі), що фінансуватимуться з бюджету, прийнято 6 грудня. І кошти (23624,1 тис грн.) потрібно було освоїти ще в 2011 році. А тому, цитую відповідь: «з дати видно, що термін до кінця року унеможливлює проведення відкритих торгів, стислий строк яких складає 25 календарних днів». Тому, пишуть у відповіді чиновники від освіти, «найбільш оптимальною процедуро закупівлі» в цьому випадку виявилась саме закупівля у одного учасника. І обґрунтування: «нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з особливими економічними чи соціальними, правовими, іншими обставинами, яких замовник не міг передбачити, у тому числі закупівлі, пов’язаної з ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також наданням у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам».

І до переговорів управління вирішило запросити ТОВ «Надія», яке, цитую: «має великий досвід проведення будівельних робіт, зокрема, по улаштуванню електричного теплоакумуляційного обігріву». Бо ж це підприємство виконувало «якісно і в короткий термін» аналогічні роботи в новобудові Молодійської ЗОШ.

Ми також поцікавились в управлінні освіти, чи, мовляв, не пов’язаний такий вибір з пар-тійною приналежністю гендиректора підприємства. Нам відповіли, що «партійна приналежність депутата обласної ради Василя Бічера до процедури проведення конкурсних торгів не має ніякого відношення».
Отак-от. А ви сумнівалися?

Тим часом у Волоківській ЗОШ, де навчається 353 учні, і яка є в списку обраних, і де діти вже мали б комфортно грітися, адже на це виділено більш ніж три мільйони гривень, нам повідомили, що у них поки ще не встановили електричного обігріву й вони надалі обігрівають школу дровами і вугіллям.
Ми також поцікавились у місцевих та київських фірм, якою є вартість встановлення ними електричного теплоакумуляційного обігріву у великій сільській школі. Так от, як нам вдалось довідатися, послуга з впровадження електричного теплоакумуляційного обігріву в школі площею 4 000 кв. м. вартуватиме зо 800 тисяч гривень зі встановленням сучасної електрокотельні. Що ж стосується малих сільських шкіл до 3500 кв. м, то й того менше – 650 тисяч гривень.
Як бачимо, на Глибоччині встановлення економного обі-гріву в школах обходиться ой як неекономно – від мільйона гривень. Може, то така особлива економія по-буковинськи?

Прикметно, що до Програми увійшли школи тільки одного Глибоцького району — вотчини першого заступника голови ОДА Георгія Галиця. Адже в кожному районі області є школи, які конче потребують заміни системи опалення та сучасних котелень. Але 23 мільйони отримала саме Глибоччина.

P.S. Я, Надія Вірна, не вважаю, що порушила якісь журналістські стандарти. Якщо так – то є інші способи доказування моєї вини. І своєї думки стосовно того, що такі речі робляться аккурат під вибори і в \”своїх\” районах не зміню. Хай і не мріють. І писати, як хоче цього влада та Папієв, лише позитив, не буду. Для цього є інші видання і інші журналісти. Амінь.

peredplata