ЕПТ-, РК- або плазмові телевізори?

ЕПТ-, РК- або плазмові телевізори?Коли необхідно телевізор купити, виникає питання про те, який тип краще всього вибрати. Сучасні виробники техніки пропонують широкий асортимент ЕПТ-, рідкокристалічних і плазмових моделей. Однак яка між ними різниця і що краще вибрати, звичайно, не знає кожен покупець.

Для початку слід розібратися, що є що. Основні принципи роботи ЕПТ-телевізорів знають багато. Всередині электронно-променевої трубки знаходяться електрони, які вибивають фотони з люмінофора. Завдяки цьому кожен піксель на екрані набуває певний колір, який виходить в результаті спешивания трьох основних кольорів: червоного, зеленого і синього. Така технологія вже вважається минулим віком, адже у неї є значні недоліки. По-перше, в показываемом на екрані зображення занадто багато шуму, мерехтіння, що негативно впливає на зір дивиться. По-друге, несприятливо позначається на здоров\’я людини електромагнітне випромінювання. По-третє, подібні моделі не дуже компактні і займають багато місця в будинку. І, нарешті, ЕПТ-пристрої поступаються плазмовим або рідкокристалічним по безлічі технічних параметрів: контрастності відео, яскравості, куті огляду та іншими показниками.

Популярні нині ЖК-телевізори в спрощеному варіанті являють собою дві скляні панелі з шаром рідких кристалів, які знаходяться між ними. Залежно від ступеня напруги в електричному полі кристали пропускають хоч якусь частину світлового потоку. Різне напруга – і крапка може світитися червоним, жовтим або червоним кольором. Для ЖК-екранів характерна правильна геометрія зображення завдяки площині поверхні. В результаті, і це відзначать експерти, глядач спостерігає більш чітке зображення. Для здоров\’я такі монітори менш шкідливі, ніж ЕПТ-моделі. Правда, перегляд відео збоку спотворює зображення.

Також можна купити плазмовий телевізор. Принцип його роботи абсолютно інший. Щоб зрозуміти його, досить представити два скла, розташовані паралельно один до одного. Між ними знаходиться певний простір, заповнений газом. Там же розташована електрична сітка. Струм, що проходить через дроти, перетворює газ в плазму, що, в свою чергу, викликає світіння флюоресцирующих частинок. Відповідно, зображення являє собою одночасне світіння безлічі частинок різним кольором. До числа переваг плазми можна віднести мінімальний шкоду здоров\’ю глядача, висока якість зображення (картинка не мерехтить, високий рівень контрастності та яскравості), а також кут перегляду, який може бути дорівнює 160 градусів. Правда, екран з часом може почати вигорати з-за дуже високою робочої температури, в деяких випадках видно пікселізація. Однак ці недоліки на тлі всіх достоїнств плазми здаються несуттєвими. Широко представлені у компанії Філіпс телевізори даної серії.

peredplata