Безхатьки на морозі

Безхатьки на морозі Зима ніяк не відступає. В таку погоду мало кому хочеться виходити на вулицю. від морозу кожен рятується, як може: кутаються в хутро, вдягають теплі речі, а ті, кому найбільше пощастило, пересиджують морози вдома. Коли думаю про тих, у кого будинків нема, волосся дибки стає. Звичайно у Чернівцях є пункти обігріву для безхатченків. Аж три на ціле місто. І знаходяться вони далеко від центру, і не всі бездомні можуть туди дістатися. Тож гріються де вийде. Тобто, звідки не виженуть.
Перш за все безхатьки йдуть грітися на вокзали. Зазвичай керівництво не дуже чекає таких гостей, проте в морози йде на зустріч тим, хто замерзає. В такі дні на лавах вокзалів можуть погрітися всі бажаючі.
Назустріч людям без помешкання йдуть і кафе: впускають у туалет, дозволяють посидіти в залі, дають безкоштовний чай. Щоправда, з собою. Також вимагають від людей охайності, аби не псували апетит іншим відвідувачам. Якщо ж безхатько під градусом, або, скажімо, має неприємний запах, то в заклад його не впустять. Не впускають загрітися і у Формаркет. Охоронці кажуть, ніякої вказівки зверху не було. Переживають за свій престиж і у «Книжковому супермаркеті». Безпритульних у зал тут не пускають, адже це справляє неприємне враження на покупців. Вважають, що безпритульним вистачає тих трьох павільйонів, які обладнані для обігріву цих людей.
Привітніше ставляться до обездолених у громадських їдальнях. За словами працівників, людей вони виганяти не мають права. Наказів зверху також не мають, та все ж напоюють безхатьків гарячим чаєм, а часом і супом, дозволяють пересидіти холоднечу.
Охоронці магазинів теж йдуть назустріч безхатькам, хоч ці тут і нечасті гості. Звісно, чаєм тут не пригощають, проте обігрітися можна. Так само зайти погрітись можна і в кінотеатр «Чернівці». Сердешна касир радо вітає тих, хто потребує обігріву, і дивується, як у такий мороз можна вигнати людину, та ще й безпритульну, на вулицю. Не виникає питань щодо безхатьків і в кінопалаці ім. Ольги Кобилянської. При потребі людину впускають, дають безкоштовний чай чи каву і дозволяють відігрітися. Для цього, проте, безхатько має бути більш-менш охайним і по можливості чистим.
Погрітися можна навіть у міській раді. Але охоронець каже, бездомні сюди заходять рідко. Є кілька постійних клієнтів, які приходять чи не щодня, і їх ніхто не виганяє. Для них відведено спеціальний зал. Чому людей мало, охоронець не знає.
Те, що не всі громадські заклади міста впускають до себе безпритульних, це факт. Але власники запевняють, що вони і не зобов’язані цього робити. Адже офіційного наказу чи постанови не було. Ті ж, хто лояльно ставиться до бездомних, роблять це по доброті своїй, або ж бачили звернення міської адміністрації по телебаченню. І добре, що ще не перевелись такі добросердечні люди, готові допомогти ближньому.

Оксана Баланюк

peredplata