Чернівчани святкують Масляну

\”Зиму проводжаємо – весну зустрічаємо!\” – під таким промовистим гаслом цього річ вже втретє проходить у Чернівцях святкування цього традиційного слов’янського свята. Воно сягає своїм корінням ще у язичницькі часи і символізує собою проводи зими та зустріч весни. За народними повір’ями, чим веселіше зустріти Масляну, тим швидше прийде весна.

Сьогодні веселощів на Соборній площі Чернівців не бракувало. Тут відбулося театралізоване дійство, присвячене початку святкувань. Воно було сповнене веселих жартів, цікавих конкурсів та частувань. Чернівчани та гості міста також мали змогу насолодитися виступами аматорських колективів Буковини та посмакувати смачними млинцями. Адже саме млинці, як відомо, є головною стравою на Масляну. Їх печуть кожного дня, починаючи з понеділка, і міська рада активно підтримала цю традицію, надавши можливість харчовим підприємствам міста почастувати своїми млинцями усіх, хто завітає на Соборну площу міста цими днями.

Привітати чернівчан із початком святкувань прийшов і заступник Чернівецького міського голови Олександр Паскар. Він, зокрема, сказав: «Зима завершується і всі ми з нетерпінням очкуємо приходу весни, коли відступлять морози, зійде з вулиць сніг, і на галявинах з’являться перші весняні квіти. І саме Масляна за стародавніми народними віруваннями є символом перемоги сил світла і тепла над силами холоду. Зустрінемо прихід весни разом!». На Соборній площі були присутні також керівники управлінь та департаментів Чернівецької міської ради, які також радо долучилися до відкриття святкувань.

Організатори запросили всіх присутніх взяти участь у святкових заходах, які протягом тижня будуть відбуватися на Соборній площі: поласувати смачними млинцями, покататися на бричках, послухати виступи творчих колективів, взяти участь у веселих конкурсах та змаганнях. А наприкінці тижня, у неділю, на Соборній площі міста можна буде взяти участь у театралізованому дійстві «Прощена неділя – проводи Масляної» та спаленні солом’яноїляльки-лихоманки Масляної, що символізуватиме собою остаточну перемогу тепла над холодом, весни – над зимою, повідомоляє сектор інформації та зв\”язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata