Прокуратура вимагає від ДП «Герцаївське державне спеціалізоване лісництво АПК» відшкодувати державі 530 тис. грн. збитків

Прокуратура вимагає від ДП «Герцаївське державне спеціалізоване лісництво АПК» відшкодувати державі 530 тис. грн. збитківГосподарський суд Чернівецької області розпочав розгляд позовної заяви Сторожинецької місцевої прокуратури в інтересах Держекоінспекції області та Буківської сільської ради Герцаївського району до ДП «Герцаївське державне спеціалізоване лісництво АПК» про відшкодування шкоди в сумі понад 500 тис. грн., завданої довкіллю незаконними рубками лісу – повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

Пред’явлення позову зумовлено результатами перевірки екоінспекції в області, якою було встановлено незаконну рубку 394 дерев порід: бук, граб, липа, дуб, тополя, верба, черешня, вчинену впродовж 2013-2016 років.

Встановлено, що внаслідок невиконання працівниками лісової охорони своїх обов\’язків, заподіяно матеріальну шкоду довкіллю на суму 530 тис. грн.

За вказаними фактами притягнуто до кримінальної відповідальності лісника та майстра лісу вказаного підприємства.

Зокрема, лісника визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197 КК України (порушення обов’язків щодо охорони майна) та призначено покарання у виді 1 (одного) року виправних робіт із відрахуванням в дохід держави 15 % від суми заробітку. Майстра лісу засуджено за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість) та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов\’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків в державних лісогосподарських підприємствах строком на 1 рік із застосуванням ст. 75 КК України.

Зважаючи на те, що на постійних лісокористувачів законодавством покладено обов’язок вживати належних заходів до охорони лісових ресурсів, а ДП «Герцаївське державне спеціалізоване лісництво АПК» не забезпечило відповідну охорону лісу, керівник Сторожинецької місцевої прокуратури, звернувся до суду з позовом до вказаного підприємства про відшкодування на користь спецфондів державного, обласного та місцевого бюджетів завданих збитків.

peredplata