Затягуймо паски, панове студенти!

Україну чекає новий закон про вищу освіту. А поки що триває суспільне обговорення трьох законопроектів: урядового Табачника-Луцького, Мірошниченка та опозиційного Яценюка-Оробець. Чернівці вже встигли відвідати радник лідера «Фронту змін» з питань освіти Лілія Гриневич та Леся Оробець. З останньою читачі «Часу» мали змогу поспілкуватись під час он-лайн прес-конференції на сайті газети 16 лютого.

За статистичними даними у Чернівецькій області наразі у навчальних закладах III-IV рівня акредитації (їх у нас 4) навчається 25 тисяч студентів. Більшість випускників шкіл, покидаючи шкільну парту, продовжують своє навчання у вузах, хоча наперед знають, що шанси знайти роботу мізерні. Так у 2011 році на Буковині отримали повну середню освіту 7,6 тис. випускників, а вступило до наших вузів – 5 тис. осіб.

Кожного студента та його батьків цікавить: яку ж частку із сімейного бюджету доведеться виділяти на освіту наступного року? І законопроекти про вищу освіту можуть по-різному вплинути на цей процес. Ось ряд ключових відмінностей.

По-перше, плата за навчання. Лише опозиційний законопроект пропонує залишити її стабільною протягом всього терміну навчання.

По-друге, державне замовлення. В урядовому та законопроекті Юрія Мірошниченка зазначена точна кількість державних місць – не менше 51% від набраних студентів. Опозиційний же повертає «державному замовленню» його первинне значення. Воно буде здійснюватись лише щодо магістрів зі спеціальностей, затребуваних ринком праці. Для інших існують гранти, які надаються за результатами ЗНО. Для незахищених верств будуть існувати соціальні гранти. До речі, лише законопроект Яценюка-Оробець «Про вищу освіту» передбачає вступ до вишу за одним лише сертифікатом ЗНО.

По-третє, розмір стипендій. Урядовий та опозиційний законопроекти передбачають, що вони не повинні бути меншими за прожитковий мінімум. А згідно бюджету країни на 2012р. він буде підійматись 5 разів – з 1017 гривень до 1095 гривень. За законопроектом Юрія Мірошниченка розміри стипендій встановлюються Кабміном.

Отже, різниця для гаманця студентів відчутна. Тому цікаво було почути думку студентського парламенту щодо цих законопроектів. Адже хто як не вони покликані забезпечувати та захищати права та інтереси студентів? Голова студпарламенту ЧНУ Віталій Кіндзерський відмовився коментувати який саме законопроект підтримує студентське самоврядування, зсилаючись на те, що у великій кількості позицій та законопроектів ще не встиг розібратись.

А нам чекати на прийняття нового закону залишилось недовго. На думку експерта, Директора Центру освітнього моніторингу Павла ПОЛЯНСЬКОГО, найкращим є законопроект Яценюка-Оробець, проте найбільші шанси на ухвалення має урядовий, що за його словами пропонує консервацію нинішньої системи освіти.

Тому, коли будете обирати спеціальність, обов’язково врахуйте, що вартість навчання за декілька років може зрости наполовину, а може й більше. Тільки починайте «відлік» з цифри 8-10 тис. грн., адже саме цю суму міністр освіти Дмитро Табачник на днях назвав найсправедливішою.

Галина Кузуб

peredplata