Місцеві бюджети Буковини отримали майже 90 мільйонів гривень податку від роздрібного продажу підакцизної продукції

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області повідомили, що у січні – серпні 2017 року надійшло 89,9 млн. грн. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, що склало 103,2 відсотків виконання доведеного індикативного показника.

Нагадаємо, що згідно з пп. 215.3.10 ст. 215 Податкового кодексу України для підакцизних товарів, реалізованих відповідно до пп. 213.1.9 ст. 213 Податкового кодексу України, ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з податком на додану вартість), у розмірі 5 відсотків.

Відповідно до п. 216.9 ст. 216 Податкового кодексу України датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а у разі реалізації товарів фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, – є дата надходження оплати за проданий товар.

Сума податку перераховується до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України для подання податкової декларації за місячний податковий період (пп. 222.3 ст. 222 Податкового кодексу України). Податок сплачується за місцем здійснення реалізації таких товарів (пп. 222.3 ст. 222 Податкового кодексу України).

У фіскальній службі області наголошують, що сьогодні з вартості кожної реалізованої пляшки лікеро-горілчаних виробів, пива чи пачки тютюнових виробів місцевий бюджет має отримувати п\’ять відсотків. І саме тому надзвичайно важливо, щоб громадськість спільно з органами місцевого самоврядування були на сторожі та своєчасно інформували податкові органи про випадки порушення окремими платниками норм чинного законодавства при продажу цього виду товарів.

peredplata