Чи оподатковується допомога на оздоровлення?

Сума матеріальної допомоги на оздоровлення є базою нарахування єдиного соціального внеску у місяці, у якому роботодавець нараховує суму відпускних.
Якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження, у тому числі, за час відпустки, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

У разі якщо виплата матеріальної допомоги на оздоровлення передбачена положеннями про оплату праці найманих працівників (колективним договором, галузевою угодою тощо), прийнятими згідно з нормами трудового законодавства, то така матеріальна допомога з метою оподаткування:
– прирівнюється до заробітної плати;

– включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у місяці в якому здійснено її фактичне нарахування.

При цьому суми матеріальної допомоги на оздоровлення є базою нарахування єдиного внеску у місяці, у якому роботодавець нараховує суму відпускних.

Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata