Мінімізація заробітної плати – це ризик для людини не отримати пенсію в майбутньому

Окремі підприємства та приватні підприємці застосовують різні схеми мінімізації заробітної плати своїх найманих працівників, що в свою чергу призводить до скорочення надходжень в бюджет Пенсійного фонду, перешкоджає проведенню соціальних реформ та негативно впливає на добробут кожного мешканця нашої області. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Так, з метою зменшення податкового навантаження серед роботодавців простежується практика укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру. За результатами аналізу поданої страхувальниками звітності, 558 роботодавців уклали майже з 3,5 тис. працівниками договори цивільно-правового характеру.

Слід зазначити, що здійснюючи за договором цивільно-правового характеру виплату працівнику заробітної плати у розмірі меншому, ніж законодавчо встановлений мінімум, роботодавці не завжди нараховують єдиний соціальний внесок. Зазначене в подальшому вплине на набуття такою особою необхідного страхового стажу для призначення пенсії, оскільки до страхового стажу зараховуються місяці, за які у повному обсязі сплачено страхові (єдиний) внески, не нижче встановленого законом мінімального розміру.

Тому погоджуючись на різноманітні схеми мінімізації заробітної плати, громадяни повинні чітко усвідомити, що їх очікують ризики, пов’язані із захистом своїх трудових прав, соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин та пенсійним забезпеченням у майбутньому.

peredplata