Судова реформа. Нові редакції процесуальних кодексів

Судова реформа. Нові редакції процесуальних кодексівВерховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 03.10.2017 N 2147-VIII, яким викладено у новій редакції Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства, а також внесено зміни до Кримінального процесуального кодексу та низки інших законодавчих актів.

Зокрема, Закон передбачає:

– розширення можливостей судового захисту та способів доказування в судовому процесі;
– зміну процедури компенсації судових витрат;
– закріплення розумних строків розгляду справ;
– впровадження системи \”електронного суду\”, що дає змогу спростити комунікацію із судом і зменшити витрати на утримання судової системи.

Передбачається, що внесення змін сприятиме подоланню процесуальних проблем, які перешкоджають ефективному судовому захисту в Україні, удосконаленню принципів судочинства (змагальності, диспозитивності, пропорційності) та процесуальних механізмів (розгляд справ, запобігання зловживанню правами, впровадження «електронного суду» тощо).

Одним з основних нововведень ухваленого закону, який сьогодні надруковано в нашій газеті, є визначення Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції в Україні та введення нового порядку розгляду ним справ. Крім цього, у судовій сфері створять єдину систему електронного судочинства. А судові процеси будуть відкриті: дозволено відеозйомку та онлайн-трансляцію. Проте це лише перша частина судової реформи. На черзі зміни в апеляційних та місцевих судах, зокрема, атестація та оновлення суддівського корпусу. Також у планах запровадження вищого суду з інтелектуальної власності й, можливо, антикорупційного суду.

Закон набирає чинності з дня початку роботи Верховного Суду, визначеного рішенням його Пленуму, опублікованим у газеті \”Голос України\”. Зміни до Закону \”Про Вищу раду правосуддя\” та деякі зміни до Закону \”Про судоустрій і статус суддів\” набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону.
Закон надрукований у газеті «Голос України» 28 листопада 2017 року.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata