Новенькі шпаківні чекають на своїх мешканців

Вчора в парку ім. Ю.Федьковича можна було побачити більше 30 шпаківень, причому таких різноманітних форм та кольорів, що очі розбігались. Ці помешкання для пернатих чернівецькі школярі презентували на конкурсі шпаківень “Дах для птаха”, який організувало Управління культури Чернівецької міської ради.

Учні з 13 шкіл міста протягом місяця майстрували пташині будиночки. Деякі з робіт просто вражали своєю креативністю – яскраво розмальовані, з верандами, химерних форм. Але, на жаль, такі роботи не могли брати участь у конкурсі. Як розповіли організатори, не все, що тішить людське око – підходить для птахів. Шпаківня має бути тільки з дерева, в жодному разі не можна покривати її лаком чи фарбою – різки запахи будуть відлякувати пташок. Те ж саме стосується і яскравих кольорів: будиночок має бути натурального кольору дерева. Відстань від дупла до дна – 15-20 сантиметрів, діаметр дупла – 5-6 см. Дах має бути повністю закритий, щоб не було протягу.

Отже, як що ви хочете, щоб до вашої шпаківні якнайшвидше вселилися нові мешканці, вона має виглядати як у переможця конкурсу 11-класника з 16-ї школи Віталія Довганюка. Хлопець змайстрував трикутну шпаківню, яку власноруч повісив в парку ім. Ю.Федьковича одразу після нагородження. Своє місце на деревах парку знайшли й ще дві шпаківні. Це виріб Анни Суховерської, якій зайняв друге місце, і колективна робота близнюків Андрія та Артема Драгіда, яки посіли почесне трете місце. Також трете місце з хлопцями розділив Роман Закревський.

А приз за креативність отримав Оскар Кучерян. Його шпаківня, схожа на голову лісовика, нікого не залишила байдужим.

peredplata