За порушення законодавства про працю на підприємця накладено штрафну санкцію у розмірі 416 тисячі гривень

Під час інспекційного відвідування посадової особи відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Чернівецькій області фізичної особи-підприємця (суб’єкт господарювання займається виготовленням борошняних та кондитерських виробів в обласному центрі ) виявлено трьох працівників, котрі працювали на виготовленні продукції без укладання трудових договорів зі своїм роботодавцем.
Про це повідомляє Управління Держпраці у Чернівецькій області.
Відповідного повідомлення про факт працевлаштування працівників до Державної фіскальної служби підприємцем надано не було.
Інспекційне відвідування фізичної особи-підприємця фахівець Держпраці здійснював спільно з дільничними офіцерами Чернівецького відділення Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області.
У ході інспекційного відвідування також встановлено: двоє працівників, котрих було задіяно на виробництві хліба та хлібобулочних виробів у фізичної особи-підприємця, є громадянами іншої держави і відповідного дозволу на працевлаштування в Україні, що його видає територіальний орган Державної служби зайнятості, не отримували.
З’ясовано, що табелювання працівників, облік їхнього робочого часу, бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку підприємцем не проводився. Загалом у роботодавця відсутні будь – які бухгалтерські документи щодо виплати заробітної плати працівникам та сплати податків.
Виявлені порушення є грубим нехтуванням законодавства про працю з боку фізичної особи-підприємця, тому посадовими особами Управління Держпраці у Чернівецькій області ухвалено рішення про накладення на суб’єкта господарювання штрафної санкції у розмірі 416 тисячі гривень.
Також складено протоколи про адміністративну відповідальність підприємця за порушення окремих частини статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці».
Протоколи щодо адміністративної відповідальності фізичної особи-підприємця наразі скеровано на розгляд до Шевченківського районного суду міста Чернівців.
Водночас Управління Держпраці у Чернівецькій області нагадує роботодавцям Буковини про застосування штрафних санкцій у разі порушення ними законодавства про працю.
Так, використання незадекларованої праці карається штрафною санкцією у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (96 тисяч гривень) за кожного нелегально працюючого працівника.
Управління Держпраці у Чернівецькій області наголошує на відповідальності роботодавців перед Законом за недопущення інспекторів Держпраці до перевірки з питань використання нелегальної зайнятості: за такі дії передбачена штрафна санкція у розмірі ста мінімальних заробітних плат – 320 тисяч гривень.
За створення перешкод або недопущення до перевірки інспектора з питань дотримання норм трудового законодавства роботодавцям загрожує штраф у розмірі трьох мінімальних заробітних плат – 9 600 гривень.

peredplata