Крім аліментів суд може зобов’язати виплачувати й додаткові витрати на дитину

Батько повинен брати участь у задоволенні потреб дитини, навіть якщо він вже виплачує аліменти, оскільки з віком може виникнути необхідність в додаткових витратах. Це можуть бути виплати на секції, басейн по здоров\’ю, розвиваючі центри і т. д. Про це йдеться у ст. 185 Сімейного кодексу України. Для того, щоб зобов\’язати його виплачувати додаткові витрати крім аліментів, потрібно звернутися в суд з позовною заявою.

Заздалегідь необхідно подбати про документальні підтвердження постійних або ж періодичних витрат (чеки, довідки, квитанції і т.д.) – витрати на дитину можуть виплачуватися як після фактичного виникнення, так і до цього. Скільки саме вам буде компенсовано, встановить суд (виходячи з досвіду, зазвичай це половина витрат). Вам же потрібно врахувати якомога більше факторів, які впливають на кінцеву суму витрат.

Стягнення може відбуватися разово, якщо витрата непередбачена (наприклад, термінове лікування), з певною періодичністю (конкурси і т. п.) і на постійній основі (приватні школи, розвиваючі центри, лікувальні процедури) до 18 років. Але як саме це буде в кожному окремому випадку, буде залежати від чеків, квитанцій, рекомендацій, діагнозів і т. д., які будуть представлені в суд. Якщо якісь документи з різних інстанцій, які доводять відповідні витрати, не має можливості отримати самостійно, їх може зажадати суд за поданою заявою. Через нестачу доказів або необґрунтованої суми суд може і відмовити.

Також причиною відмови може стати низький рівень доходу, який доведе батько. Якщо він буде «тиснути» саме на це, можна просити меншу частину компенсації. Важливо розуміти, що додаткові витрати будуть встановлені в твердій сумі, а не «плаваючій». Також в даному випадку не застосовується відсоток від заробітку або частка.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata