У квітні на Буковині проводиться «місячник» добровільної здачі зброї

На сьогоднішній день 9149 громадян, які проживають на території нашої області, мають в особистій власності мисливську вогнепальну зброю. Проте, слід зауважити, що власники вогнепальної зброї не завжди дотримуються встановлених правил зберігання та використання вогнепальної зброї i боєприпасів до неї.

Про це свідчать такі дані: в цьому році до адміністративної відповідальності за порушення порядку придбання, зберігання, перевезення та використання вогнепальної зброї притягнуто 239 громадян. Це непокоїть правоохоронні органи, тому що безвідповідальне ставлення до встановлених правил зберігання та перевезення вогнепальної зброї, може призвести i до трагічних наслідків.

З початку року правоохоронними органами Буковини було вилучено 36 одиниць вогнепальної зброї, що зберігалася незаконно.
Зазначимо, що згідно ч.1. ст. 263 Кримінального кодексу України – носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збування вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

У той же час, згідно ч. 3 статті 263 КК України – звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою та другою цієї статті, якщо вона добровільна здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.
З метою виведення зазначених предметів і матеріалів з незаконного обігу Міністерством внутрішніх справ України з 1 по 30 квітня цього року на території нашої держави, та на Буковині зокрема, проводиться місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.
При цьому, громадяни, які добровільно здали в органи внутрішніх справ вогнепальну зброю, боєприпаси , мають можливість зареєструвати її в особисте користування згідно з діючим законодавством України.

За докладнішою інформацією про порядок добровільної здачі та вирішення питання про реєстрацію технічно придатної мисливської вогнепальної та газової зброї мешканці краю можуть звертатися у районні відділи внутрішніх справ, або безпосередньо в службу дозвільної системи ВПП УМВС України в області за телефоном: 59-15-48, повідомляє сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata