Виставка Івана Балана у Чернівцях

Виставка Івана Балана у Чернівцях В Чернівцях, в художньому музеї нещодавно проводилась тематична виставка творів книжкової графіки відомого українського митця Івана Дмитровича Балана. Вона проходила в рамках проекту «Літературно-мистецька Буковина», що дасть змогу співпрацювати з культурно-мистецькими та освітніми установами.
Дана виставка неабияк вражає великою кількістю робіт, які варті особливої уваги. Видно, що кожна робота виконана з розумінням справи. Відчувається, що Іван Дмитрович вкладав в ці роботи свою душу. Мені здається, що мати такий талант, такий хист художника було б замало, якби сам митець не розумів глибоко зміст самого життя з його принадами, втратами.
Адже кожна робота відповідає точному відтворенню певного образу, малюнка, ін. Є багато робіт, які надзвичайно точно передають відбиток веселого і сумного, смутку, журби.
Іван Дмитрович Балан тісно співпрацює з професором, докторомісторичних наук ЧНУ ім. Ю.Федьковича Нестором Степановичем Мизаком. Тут представлено понад 20 книг автора. В основному це тематика дослідження національно-визвольної боротьби українського народу з поневолювачами в серії книг «За тебе, свята Україно». Приваблює і революційна творчість УВО.
На виставці представлені екслібриси різних років. В роботах використана гратографія, цинкографія, туш, перо, гуаш, акварель, фарба, ін.
Дуже цікавими виявились роботи по оформленню книги «Янголи букового краю» Наталії Боярчук-Брянської. З великим естетичним смаком оформлена книга Григорія Мельничука «І я піднімав червону калину». Цікавим є оформлення книги «Сад нетерпіння» Марії Матіос та багатьох інших.
А якими багатими, цікавими виконані народні костюми всіх районів Буковини. Наш художник Іван Балан тут враховує свій колорит, візерунок вишивки, свій фасон та стиль пошиття, що характерно тільки для кожного району окремо. А це так важливо знати молодим людям, аби цінували своє, рідне. Бо в такому одязі колись ходили їхні батьки, прадіди.
В художньому музеї представлено багато книг, плакатів, над якими працював митець.
Баланові роботи прикрашають праці класиків української літератури – І. Франка, Б. Лепкого, М. Коцюбинського, О. Кобилянської, Ю. Федьковича.
Також роботи І. Балана чудово доповнюють твори буковинських письменників: М. Бакая, В. Вознюка, В. Бабуха, М. Матіос.
Скрізь прослідковується високомистецький професіоналізм робіт. І з усього видно, що І. Балан є великим патріотом України.
Книга відгуків вміщає багато подяк від відвідувачів виставки. Тепер уже наш краянин, бо родом він з Тернопільщини, є великим митцем своєї справи. І заслуговує на велику подяку сповна. Отож і нагорода Івану Балану, як заслуженого художника України виправдана і підтверджена його великою працею в ім’я України.
А ми будемо чекати наступних виставок художника І. Балана – людини творчої і працьовитої. Зичимо йому подальших успіхів у його справі і нехай щастить йому у житті.
Марія Кисильова

peredplata