Українська мова стала основною у роботі всіх підприємств і установ Чернівців

Українська мова стала основною у роботі всіх підприємств і установ Чернівців У Чернівцях мовою роботи, діловодства і документації всіх органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної форми власності, мовою офіційних оголошень і повідомлень є державна мова. За таке рішення на позачерговій сесії міської ради проголосувало 24 депутати.

Про це повідомляє прес-служба міськради.

Згідно з рішенням «Про подолання наслідків радянської окупації в мовній політиці в місті Чернівцях», на території міста Чернівців всі назви установ, підприємств, організацій, вивіски, плакати, афіші, публічні повідомлення, рекламні оголошення та будь-які інші форми аудіо- і візуальної рекламної продукції, інформація для споживачів товарів та послуг виконується державною мовою і на розсуд власника такої інформації, англійською та будь-якою іншою мовою, окрім мов країн-агресорів. Зазначене правило не поширюється на дипломатичні установи та офіційні представництва міжнародних організацій розташовані в Чернівцях. Знаки для товарів і послуг наводяться в господарському і публічному обігу у тому вигляді в якому їм надана правова охорона відповідно до закону в Україні.

У всіх сферах громадського обслуговування громадян, при реалізації товарів і наданні послуг, першочергово використовується державна мова. Одночасно з державною мовою, на прохання споживача, суб\’єкт господарювання може використовувати будь-яку іншу іноземну мову, для повного донесення інформації про товари та послуги, та для належного обслуговування споживачів. У всіх закладах сфери громадського харчування обов\’язкова наявність меню, виконаного державною мовою. При обслуговуванні відвідувачів, персонал зобов’язується пропонувати меню українською мовою і лише на вимогу відвідувача надати меню будь-якою іншою мовою (за наявності).

Чернівецька міська рада направить відповідне звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області.

peredplata