Розбитий термометр – дрібниця чи небезпека?

Розбитий термометр – дрібниця чи небезпека? Для вимірювання температури тіла, людий досі часто застосовують ртутні термометри, незважаючи на появу електронних. Принцип роботи ртутного термометра полягає в унікальних властивостях ртуті, адже температура її плавлення – не сотні градусів, як в інших металів, а – 38,8 ° С. Тому в звичайних умовах ртуть знаходиться в рідкому стані. При нагріванні вона розширюється, а при зниженні температури стискається. Ртутні термометри забезпечують дуже високу точність вимірювання температури – до 0,01°С. Інші рідини, які використовуються в термометрах, наприклад, спирт і гліцерин, такої точності не дають. Але має цей метал і дуже важливий недолік – ртуть та її сполуки надзвичайно отруйні! Тож якщо у вашій оселі випадково розбився термометр, не зволікайте, терміново проведіть заходи щодо демеркуризації приміщення.

Що робити, щоб не отруїтися парами ртуті?
• Відкрийте вікна – забезпечте приплив свіжого повітря і кращу вентиляцію.
• Виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей та людей похилого віку.
• Обмежте доступ людей в приміщення (закрийте двері) з метою: а) зменшення розносу парів ртуті в суміжні кімнати. б) виключити рознос ртуті по суміжних кімнатах на взутті (постелити килимок/ганчірку, змочену розчином марганцівки, на вході).
Після цього приступайте до самого процесу демеркуризації. Простіше кажучи, знешкодження ртуті:
• Надівши гумові рукавички, обережно зберіть в будь-яку герметичну тару з щільно прилягаючою кришкою (наприклад, в скляну банку) всі осколки градусника, ну і звичайно, в першу чергу, кульки ртуті (збір крапель ртуті і осколків треба здійснювати від периферії до центру приміщення).Питома вага ртуті дуже висока (вона більш ніж в 13 разів важче води). При падінні вона може розлетітися на кілька дрібних кульок і, зрозуміло, закотитися в будь-яку щілинку. Щоб зібрати всю ртуть без залишку скористайтеся підручними засобами. Вам допоможуть: медична груша з тонким наконечником, емальований совок, лейкопластир, скоч, пластилін, замазка і т.п.,засоби, що використовувались,викинути.
• Після завершення даної роботи необхідно провести хімічну демеркуризацію. У домашніх умовах можна приготувати розчини з підручних засобів:
а) перманганат калію (або попросту марганцівка) + вода;
б) мильно-содовий розчин.
Необхідно почергове застосування обох методів: готується 0,2% водний розчин марганцівки (20 г на відро води). І цим розчином за допомогою кисті, щітки, пульверизатора (фарбопульта) обробляється забруднена поверхня. Через 1 годину необхідно змити продукти реакції мильно-содовим розчином – 30 грам соди, 40 грам тертого мила на літр води. Ці операції необхідно повторювати кілька днів по 2-3 рази на день.
При проведенні цих робіт треба думати і про власне здоров\’я.
а) промити марганцівкою і мильно-содовим розчином рукавички, взуття.
б) прополоскати рот і горло слабо-рожевим розчином марганцівки.
в) ретельно почистити зуби.
г) прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля.
На завершення: всі відходи від термометра, що вам вдалося зібрати в герметичну тару для виключення подальшого забруднення території і вдома, треба здати на підприємство яке має право на утилізацію ртуті та її відходів. Дізнатися про це можна по телефону «101».

Інформує управління ДСНС у Чернівецькій області

peredplata