Чи дійсно вигідне \”нововведення\” Порошенка для українського бізнесу?

«Діалог влади з бізнесом», який на поточному тижні провели Петро Порошенко і Володимир Гройсман, насправді не має нічого спільного з вирішенням проблем українських підприємців. Про це у своїй статті написав екс-міністр доходів і зборів та лідер партії «Успішна країна» Олександр Клименко.

Політик наголошує, що захід був закритим. Малося на увазі, що президент і прем\’єр обговорять з бізнесом проблеми і плани. Але бізнес цей був специфічний: олігархи, Американська торгова палата, Незалежна асоціація банків України.

Крім демонстративно підписаного Порошенком закону «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який підноситься як екстра-важливий, але який при цьому лежав в Раді два роки, є і ряд інших важливих нововведень.

Зокрема, зі слів Порошенка він направив до Верховної Ради законопроект «Про валюти». Цей документ розробляв НБУ, а президент від свого імені подав його до парламенту як невідкладний. Ним буде скасована дія декрету 1993 року, який регулював валютне законодавство. Однак, на думку лідера «Успішної країни», в подальшому НБУ продовжить регулювати валютні операції, використовуючи купу своїх постанов і положень. В результаті Нацбанк і банки як перевіряли, так і будуть перевіряти бізнес щодо дотримання вимог валютного законодавства та запитувати документи щодо проведених операцій.

\”Це реальність. Щоб створити видимість повної свободи, в законопроекті обіцяно, що валютний нагляд буде проводитися не за всіма операціями, а тільки понад 150 тисяч гривень. Також фізособи без ліцензії зможуть інвестувати за кордон до 50 тисяч доларів. Але запрацює така «повна свобода» в кращому випадку через рік, до виборів», – вважає Клименко.

Чи дійсно вигідне "нововведення" Порошенка для українського бізнесу?

Ще одне презентоване бізнесу «нововведення» – податок на виведений капітал. Він, за словами Порошенка, здатний забезпечити Україні темпи зростання в 5-6% вже в 2019-2020 роках. На думку Олександра Клименка, на минулій зустрічі з бізнесом президент вже обіцяв внести такий законопроект до кінця 2017 року. Але з\’явилися «нюанси», які потрібно узгодити з іноземними компаніями та профільними асоціаціями. Екс-міністр доходів і зборів вважає, що тоді нововведення просто не схвалив МВФ.

Для «захисту малого і середнього бізнесу» Порошенко знову висунув ідею нульової декларації. За роз\’ясненням екс-міністра, вона потрібна президенту для «легалізації незаконно отриманих капіталів, щоб можна було вільно інвестувати їх в подальшому». Ще одна мета нульового декларування влади, за словами політика – зіставляти витрати і доходи українців, застосовуючи непрямі методи оцінки і забирати останнє, якщо щось залишилося.

При цьому він упевнений: за умов знищеної судовій системі, тіньової економіки (виведення коштів, зростання контрабанди, відкати, конвертаційні центри і корупції) про нульове декларування потрібно навіть не згадувати в доступній для огляду перспективі.

«Реформувати потрібно всю податкову (і не тільки податкову) систему в комплексі і після цього один раз провести амністію капіталів… Сьогодні ж президенту краще почати з оподаткування прибутку, які виводять присутні на зустрічі олігархи, в тому числі і він, в офшори», – підсумував Клименко.

peredplata