Особливості надання невикористаних відпусток

У повсякденному житті досить часто виникають обставини, коли надана щорічна відпустка використовується не в повному обсязі чи взагалі не надається та не використовується декілька років. Тому логічним є питання : якщо працівник не скористався правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років чи має він право використати її одночасно і в повному обсязі?
Частиною 3 ст. 2 Закону про відпустки встановлено, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги).
Також ч. 12 ст. 10 цього Закону визначено, що роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надаються працівникам.
Слід зауважити, що відповідно до частини третьої вищезазначеної статті загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів. Зазначене обмеження стосується тривалості щорічної відпустки, на яку працівник має право за один робочий рік.
На випадок, коли працівнику після використання у відповідному робочому році щорічної відпустки за цей рік (або її частини) надаються невикористані щорічні відпустки за минулі роки, зазначене обмеження не поширюється.
Щодо кількості днів невикористаних відпусток, які можуть надаватися працівнику протягом робочого року, то це питання має вирішуватися за погодженням сторін трудового договору. Тобто працівник може використати частину відпустки за минулий рік або, якщо роботодавець не заперечує, всі дні невикористаної відпустки відразу.
Ненадання щорічних відпусток у терміни, передбачені законодавством, є грубим порушенням, за що роботодавця може бути притягнуто до відповідальності.
Слід зазначити, що заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки).
Таким чином, щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. При цьому якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки.
Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області

peredplata