Окремі питання пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської трагедії

Не зважаючи на те, що від Чорнобильської катастрофи минуло 32 роки, відгуки цієї трагедії нагадують про себе і сьогодні. Поступово змінюється законодавство, що регулює питання пенсійного забезпечення постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Ще не так давно, 3 жовтня 2017 року, в рамках реалізації окремих положень реформування пенсійної системи Верховна Рада України прийняла Закон України \”Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій\”, яким, зокрема, внесла зміни до ст.59 Закону України \”Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи\” – повідомляю прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

З урахуванням вказаних змін, починаючи з 1 жовтня 2017 року особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності обчислюється відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб – з п\’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня року. При зміні розміру мінімальної заробітної плати провадитиметься перерахунок таких пенсій виходячи з розміру цього показника, встановленого законом на 1 січня відповідного року.

Після внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 за №1210, органами Пенсійного фонду України з 01.10.2017 було здійснено відповідний перерахунок пенсій особам з числа зазначених вище військовослужбовців строкової служби, які станом на цю дату отримували пенсію по інвалідності. При цьому, пенсійною службою проведено додаткову роботу з перевірки матеріалів пенсійних справ з метою виявлення всіх наявних на обліку осіб, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, для того, щоб реалізувати право кожного з них на підвищення рівня їх пенсійного забезпечення.

У разі, якщо такі особи отримували пенсії за нормами інших законів та виявили бажання перейти на пенсію за Законом України \”Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи\”, пенсії з урахуванням норм статті 59 цього Закону обчислюватимуться з дати звернення з відповідною заявою та необхідними документами.

Кажучи про законодавчі зміни, які набули чинності в цьому році, варто згадати також те, що починаючи 1 січня цього року дружини (чоловіки), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника незалежно від причинного зв’язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою. У зв\’язку з внесенням відповідних змін до ст. 54 Закону України \”Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи\”, спрощено умови набуття права на даний вид пенсії.

Наразі у Верховній Раді України перебуває ще ряд законопроектів, які стосуються постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та членів їх сімей, прийняття та реалізація яких дозволить в майбутньому покращити пенсійне забезпечення цієї категорії громадян.

peredplata